Downing velt Hiddinks Anhzi, winst Gladbach en Fener

Diverse Nederlanders kwamen donderdagavond in actie in de groepsfase van de Europa League. Hieronder een overzicht van de Nederlandse verrichtingen tijdens de wedstrijden die om 21.05 uur startten. Liverpool - FC Anzhi 1-0

Guus Hiddink is er niet in geslaagd om de koppositie in Groep A van de Europa League te behouden. Op bezoek bij Liverpool ging hij met FC Anzhi met 1-0 onderuit en de trainer mocht niet klagen over die uitslag, aangezien The Reds vele malen beter waren.

Onder leiding van arbiter Bas Nijhuis, zondag ook scheidsrechter bij Feyenoord - Ajax, was Liverpool eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij. Rechtsback Glen Johnson kreeg de eerste goede mogelijkheid, maar hij strandde op doelman Vladimir Gabulov.

Na rust zorgde Martin Skrtel voor het eerste gevaar van Liverpool, waar voormalig SC Heerenveen-aanvaller Oussama Assaidi in de basis startte. In de 53ste minuut kwam de thuisclub verdiend op voorsprong via een schitterend schot van Stewart Downing. De winger trok vanaf de linkerkant naar binnen en liet doelman Gabulov kansloos met een inzet van buiten het strafschopgebied.

Aan de andere kant liet Anzhi nauwelijks iets zien, waardoor de treffer van Downing genoeg bleek voor de overwinning. Liverpool is daardoor de nieuwe koploper. De ploeg van manager Brendan Rodgers passeert Liverpool en Udinese, dat verrassend onderuit ging op bezoek bij BSC Young Boys (3-1).

Newcastle United - Club Brugge 1-0Zonder de geblesseerde Ryan Donk ging Club Brugge nipt onderuit bij Newcastle United, waar Vurnon Anita de eerste helft meespeelde. Doelman Tim Krul werd door manager Alan Pardew buiten de basis gelaten. Voor rust was de thuisclub via Pappis Cissé twee keer gevaarlijk, maar de beslissing viel vroeg in de tweede helft.

Na voorbereidend werk van Sammy Ameobi, de jongere broer van spits Shola, maakte Gabriel Obertan in de 48ste minuut de enige treffer van de wedstrijd. Newcastle komt daardoor op zeven punten uit drie duels, waardoor het koploper is in Groep D. Club Brugge wordt gepasseerd door Girondins Bordeaux, dat met 1-1 gelijkspeelde op bezoek bij Marítimo Funchal.

Borussia Mönchengladbach - Olympique Marseille 2-0Luuk de Jong en Roel Brouwers deden in Groep C van de Europa League uitstekende zaken door in eigen huis Olympique Marseille te verslaan. De Jong mocht vanaf het eerste fluitsignaal spelen, terwijl Brouwers tien minuten voor rust als invaller in het veld kwam voor de geblesseerde Tony Jantschke.

Na een handsbal van Charles Kaboré kreeg Mönchengladbach in de 33ste minuut een strafschop, die door aanvoerder Filip Daems werd benut. Loïc Remy zorgde voor veel gevaar namens Marseille, maar in de 67ste minuut werd de wedstrijd definitief beslist door Peniel Mlapa, die de 2-0 eindstand bepaalde.

AEL Limassol - Fenerbahçe 0-1In dezelfde poule boekte Dirk Kuijt met Fenerbahçe een zwaarbevochten overwinning op Cyprus. Met de Katwijker in de basis had de Turkse ploeg aan een doelpunt van Egemen Korkmaz genoeg om AEL Limassol te verslaan. De verdediger kopte een hoekschop van Cristian tegen de touwen, waardoor Fener drie punten pakte.

De club van Kuijt heeft nu zeven punten uit drie wedstrijden en is koploper in Groep C. Borussia Mönchengladbach en Olympique Marseille volgen, met beide vier punten, en AEL Limassol is hekkensluiter met één schamel puntje. Voor alle doelpuntenmakers, uitslagen en standen in de groepsfase van de Europa League kunt u terecht bij het VI-scorebord of de volledige overzichtspagina. Foto: VI Images