Droomstart Duitsland op EK in eigen land tegen tiental Schotten

Reacties

Duitsland heeft een droomstart gekend op het EK voetbal in eigen land. De formatie van Julian Nagelsman walste over Schotland heen in de eerste helft, waarbij de Schotten ook nog eens met een man minder kwamen te staan na een rode kaart voor Ryan Porteous.

Droomstart Duitsland op EK in eigen land tegen tiental Schotten
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
5 - 1
Schotland
Schotland

Nooit eerder won Duitsland een openingswedstrijd tijdens het EK in eigen land. Op een dag na drie jaar geleden ging het in hetzelfde stadion tegen Frankrijk na een eigen doelpunt van Mats Hummels pijnlijk mis. En eigenlijk liep dat hele eindtoernooi spaak voor die Mannschaft, zoals het sinds het gouden WK in 2014 zo vaak misging voor de Duitsers.

Mede daarom werd Nagelsmann een jaar geleden aangesteld bij Duitsland en ondanks een wisselende aanloop, had de jonge coach met zijn elftal slechts een helft nodig om zich van outsider tot favoriet te voetballen. Na twintig minuten hadden Florian Wirtz (21) en Jamal Musiala (21) met een goal een EK-record gebroken en hoewel er eerst nog een strafschop teruggedraaid werd omdat de overtreding buiten de zestien werd gemaakt, kwam een pingel er in de eerste helft alsnog.

Porteous wilde in een scrimmage repareren, maar raakte de voet van İlkay Gündogan keihard. De VAR greep terecht in met een rode kaart en penalty: 3-0, einde wedstrijd. Maar ook met elf man had Schotland al weinig in de melk te brokkelen tegen Duitsland. Dezelfde tien veldspelers als de oefeninterland in maart tegen Oranje speelden frivool, bewegelijk en in een moordend tempo.

Toni Kroos was een van de uitblinkers: zijn eerste vijftig passes kwamen allemaal aan, waaronder een heerlijke opening op Joshua Kimmich. De rechtsback gaf vervolgens een lage voorzet, waaruit Wirtz het openingsdoelpunt kon maken. Ook bij de tweede treffer had Kroos met een heerlijke steekpass op Kai Havertz een indirect aandeel. In totaal zou hij van de ruim honderd passes er slechts één inleveren bij de tegenstander.

Voor de eerste keer in de EK-historie maakte Duitsland drie doelpunten in één helft,. Het betekende echter ook dat de Duitsers met een man meer het tempo omlaag konden schroeven na rust en vroege wissels (Leroy Sané en Niclas Füllkrug kwam na een uur spelen binnen de lijnen) konden doorvoeren.

Daaruit bleek dat Duitsland ook in de breedte behoorlijk sterk is, want de normaliter vooral fysiek ijzersterke Füllkrug schoot met een van zijn eerste balcontact op heerlijke wijze de vierde DuItse goal kiezelhard tegen de touwen. Een kwartier voor tijd dacht hij ook nog zijn tweede te maken, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Duitsland kwam verder in het tweede bedrijf vooral tot (geblokte) pogingen van afstand, onder anderen Wirtz, Gündogan en Musiala schoten van ver. Maximilian Mittelstädt probeerde na ruim een uur zijn prachtige treffer tegen Oranje na te bootsen, maar raakte de bal net minder fraai dan tegen Oranje. Zodoende kwam de grootste EK-zege ooit, met 6-1 op Joegoslavië in 2000 in handen van Nederland, niet in gevaar.

Een heel klein smetje op de Duitse feestvreugde was het late eigen doelpunt van Antonio Rüdiger en de gele kaarten voor verdediger Jonathan Tah en Robert Andrich. Verder was het zó overtuigend aan de kant van de Duitsers, die geen schot op doel hoefden te incasseren van Schotland, dat ze zichzelf als thuisland tot een van de favorieten hebben gevoetbald. 'Oh, wie ist das schön!’, zongen de fans in München terecht en daar was weinig op af te dingen. Hetzelfde was te zeggen voor het fraaie slotakkoord van Emre Can, die van grote afstand in blessuretijd de vijfde Duitse goal raakschoot.

Europees Kampioenschap

Stand Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
3
2
1
0
8-2
+6
7
2
Zwitserland
3
1
2
0
5-3
+2
5
3
Hongarije
3
1
0
2
2-5
-3
3
4
Schotland
3
0
1
2
2-7
-5
1
* Actueel tot en met 2 aug. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.