Duitsland via strafschoppen langs Argentinië

Duitsland is de eerste halve finalist. Jens Lehmann sleepte Die Mannschaft via strafschoppen naar de laatste vier ten koste van Argentinië. Het was een van de spaarzame hoogtepunten van een saaie tweestrijd tussen beide grootmachten: 1-1 na honderdtwintig minuten en 4-2 na strafschoppen.

Voetballend viel er absoluut niet te genieten van de eerste kwartfinale van dit WK. Tot de eerste goal kenmerkte de ontmoeting van de drievoudig tegen de tweevoudig wereldkampioen zich als een duel van de voorzichtigheid. Argentinië was Duitsland voetballend dan wel de baas, maar deed niets met het overwicht aan balbezit (65 procent tegen 35%). Uitgezonderd een kopballetje dat Michael Ballack over het Argentijnse doel mikte viel er helemaal niets te beleven. Totdat Argentinië in de 49ste minuut scoorde.

De Argentijnse goal viel uit de lucht. Argentinië verdiende een hoekschop en na twee mislukte pogingen lukte het spelmaker Joan Roman Riquelme eindelijk om een goede voorzet te geven. En met succes. Roberto Fabian Ayala klom in de lucht voor Miroslav Klose en kopte vallend raak achter Lehmann.

Duitsland joeg verwoed op de gelijkmaker, maar tegen de technisch veel vaardiger Argentijnen miste Die Mannschaft flink wat aanvallend vernuft. De mannen van Jürgen Klinsmann creëerden geen enkele uitgespeelde kans. De Duitsers moesten het hebben van spelhervattingen en die kregen ze genoeg, hetzij een hoekschop, hetzij een vrije trap.

Zonder echt gevaarlijk te worden kwam die gelijkmaker er wel, en logischerwijs door de lucht, in de tachtigste minuut. Ballack gaf voor, Tim Borowski verlengde met het hoofd en de tot dan toe onzichtbare Klose was Juan Pablo Sorín te snel af en kopte raak.

Na de 1-1 hielden beide landen elkaar weer in evenwicht. Kansen bleven een zeldzaamheid, beide landen leken ook niet beter te kunnen. Duitsland miste sowieso creativiteit en bij de Zuid-Amerikanen had bondscoach José Pekerman vlak voor de gelijkmaker Riquelme naar de bank gehaald voor de meer controlerend spelende Esteban Cambiasso.

Het was dan ook niet vreemd dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. In die serie was Duitsland weer eens niet te kloppen. Waar Oliver Neuville, Ballack, Lukas Podolski en Borowski onhoudbaar raak knalden, daar vonden Ayala en Cambiasso Jens Lehmann op hun weg: 4-2.