Duitsland-Polen lonkt voor Kuipers

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Duitsland-Polen lonkt voor Kuipers

Terwijl de arbiters op het EK voorlopig een zeer behoorlijke indruk maken, wachten drie scheidsrechters nog op hun eerste aanstelling. Onder hen de Nederlandse hoop Björn Kuipers. De drie duels van komende donderdag zullen hen waarschijnlijk toebedeeld worden.

De Duitse toparbiter Felix Brych lijkt de aangewezen man voor Engeland-Wales, terwijl Kuipers mag hopen op Duitsland-Polen. De derde nog niet aangestelde fluitist is de Tsjech Pavel Kralovec. Hij mag dan aan de bak bij Oekraïne-Noord-Ierland. De bevestiging zal vandaag of morgen komen. Tot die tijd volgen we verrichtingen van de concurrenten van Kuipers. Jonas Eriksson, Ovidiu Hategan en Martin Atkinson waren niet groots, maar presteerden naar behoren in hun eerste optreden.

NOOT: Maandagmiddag werd Kuipers inderdaad aangesteld voor Duitsland-Polen. Lees hier meer.

Jonas Eriksson (Turkije - Kroatië) 6,5
Duidelijk was dat de Zweedse scheidsrechter Eriksson Turkije-Kroatië een wedstrijd wilde laten worden. Eriksson, dit seizoen leidsman bij de Europa League-finale tussen Sevilla en Liverpool (3-1 zege voor de Spanjaarden), is een man die de voordeelregel liever te vaak dan te weinig hanteert en is een arbiter die graag lang wacht met het trekken van de eerste gele kaart. Dat laatste bleek wel toen hij na drie minuten een overtreding van Ozan Tufan op Luka Modric onbestraft liet. Een gele prent was hier op zijn plaats geweest, maar Eriksson volstond met een toespraak.

Zijn start was risicovol, wetende dat Turkse en Kroatische spelers vaak emotioneel reageren. De onderlinge irritatie was bij vlagen zichtbaar, maar uit de hand liep het nooit. Een strenger optreden (drie kaarten meer kon zeker) was te billijken geweest, al past dat niet bij Eriksson. Een arbiter die de regels strikter hanteert, komt er in een dergelijk duel niet vanaf met slechts vier gele kaarten. Erikssons manier van fluiten mag dan bevorderlijk zijn voor een duel, maar hij hoort wel te doen waar hij voor is aangesteld.

Ovidiu Hategan (Polen - Noord-Ierland) 6
De Roemeen Hategan debuteerde zondag als arbiter op een eindtoernooi. Hij is pas 35 jaar en een echt aansprekende interland floot-ie nog nooit. Zijn eerste optreden op het EK verliep vrij onopvallend. Pas in de laatste vijf minuten voor rust dreigde hij even de controle te verliezen door zijn eigen slordigheid. Hij gaf Polen geen strafschop bij een vermeende handsbal en was daar zelf even van de leg van. Kort daarna bestrafte hij een stevige overtreding op Jakub Blaszczykowski niet gaf hij de Noord-Ier Craig Cathcart geen gele kaart waar hij die zeker verdiende.

Hategan kabbelde na rust mee, wees af en toe de verkeerde kant op bij een ingooi en gaf naast twee terechte gele kaarten nog een overdreven gele kaart. Een degelijk optreden en een keurig debuut, maar wat blijft hangen is toch dat de Roemeen de persoonlijkheid mist om zich nu al met de grote scheidsrechters te meten. Te afstandelijk, te weinig uitstraling. Maar wat niet is, kan nog komen. Hategan heeft nog wat jaren voor de boeg.

Martin Atkinson (Duitsland - Oekraïne) 7,5
In een vooral in de eerste helft attractieve wedstrijd had Martin Atkinson nauwelijks problemen. De op één na oudste arbiter van het EK-korps (45, hoofdfoto) straalde rust uit, hoefde amper op te treden en kon bovendien rekenen op de scherpe waarneming van zijn assistenten. Die namen (mede dankzij de doellijntechnologie) bijvoorbeeld perfect waar dat Jérôme Boateng acht minuten voor rust de bal niet over zijn eigen doellijn werkte maar net op tijd wegtrapte, en dat even later Artem Fedetskyi buitenspel stond, waardoor de gelijkmaker terecht werd geannuleerd.

En toch speelde Atkinson ongewild een beslissende rol in de Duitse voorsprong. Over Engelse scheidsrechters luidt het cliché dat ze veel meer toelaten dan arbiters op het vasteland. Dat mag dan in de Premier League zo zijn, internationaal conformeren ze zich vaak ineens aan de andere wetten. Zo bestrafte Atkinson in de negentiende minuut een prima tackle op de bal van Yevhen Khacheridi met een vrije schop, waaruit Shkodran Mustafi prompt fraai de 1-0 inkopte. Een inschattingsfoutje van Atkinson. In de slotfase gaf de Engelsman de Duitse keeper Manuel Neuer nog het voordeel van de twijfel, toen deze zijn eigen fout herstelde door Yevhen Seleznyov (licht) te blokkeren.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 9,0
2. Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
2. Martin Atkinson (Eng) 7,5
4. Viktor Kassai (Hon) 7,0
5. Jonas Eriksson (Zwe) 6,5
6. Ovidiu Hategan (Roe) 6,0
7. Carlos Vellasco Carballo (Spa) 4,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.