Een mythisch record, Januzaj en de stress van Moyes

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 22ste speelronde is dat het duel tussen Manchester United en Chelsea van zondag.

Een mythisch record, Januzaj en de stress van Moyes

Chelsea

Klassering 2de (46 punten uit 21 duels)

Het is een statistiek die je rustig op je moet laten inwerken. José Mourinho verloor in competitieverband nog nooit op Stamford Bridge. Een over twee periodes verdeelde reeks die nu 70 duels aanhoudt en met de week raadselachtiger wordt. Dit seizoen leek de magische serie in november tegen West Bromwich Albion dan eindelijk te sneuvelen. In de vijfde minuut van de blessuretijd stond het 2-1 voor de bezoekers, maar er kwam verlossing in de vorm van een strafschop.

Eden Hazard trapte de bal daarna jaloersmakend koel binnen. Alsof hij in zijn eigen achtertuin tegen een muurtje stond te trappen. De aanvaller is dan ook gezegend met een lading talent waarvan hij de helft nog niet heeft laten zien. Toch was de Belg dit seizoen in 21 duels al goed voor negen doelpunten en zeven assists. Dat belooft wat voor de toekomst.

Het is ook waarop Mourinho heeft ingezet. Hazard is altijd, wat de Belgen noemen, een speelvogel geweest. Een voetballer die het vooral ontzettend leuk vond om met de bal aan zijn voet langs verdedigers te glijden. Mourinho eist meer. Hij wil dat hij werkt voor de ploeg, meeverdedigt én het verschil maakt in balbezit.

Dat heeft enige omschakeling gekost, maar Hazard gedijt steeds beter in de machine die de Portugees langzamerhand in de goede richting inkrijgt. Het spel oogt niet spectaculair, maar daar is het Mourinho ook niet om te doen. Hij wil straks na 38 wedstrijden bovenaan staan en legt een wedstrijd met plezier lam als hem dat beter uitkomt. De toppers tegen Arsenal (0-0) en Liverpool (2-1) waren daarom wat amusementswaarde betreft teleurstellend, maar leverden Chelsea wel vier punten op.

Manchester United

Klassering 7de (37 punten uit 21 duels)

David Moyes zal met de nodige stress in zij lijf naar West-Londen afreizen. Dit is zo'n wedstrijd die een seizoen weer op gang kan trekken of definitief breken. De cijfers in competitieverband zijn de laatste weken meer dan hoopgevend. Vijf van de laatste zes Premier League-duels werden gewonnen waardoor United in het spoor is gebleven van de titelkandidaten. De druk op Moyes om minimaal bij de eerste vier te eindigen is gigantisch. Een Champions League-seizoen zonder Manchester United is immers ondenkbaar.

De Schot heeft alleen wel een probleem: het ontbreekt hem momenteel aan spelers die op het hoogste niveau het verschil maken. De laatste weken was de ploeg opvallend afhankelijk van een achttienjarig ventje dat nog geen twintig officiële wedstrijden in de benen heeft. De doorbraak van Adnan Januzaj past wel binnen het profiel van de club. Door de historie heen zijn er altijd tieners uit het niets opgestaan die zich op Old Trafford opwerkten tot wereldster. De jonge Kosovaarse Belg is zo'n speler met sterpotentie. Dat zijn ploeggenoten hem telkens zoeken, betekent dat ook zij onderkennen dat de aanvaller een speciale voetballer is.

Onderlinge historie

In de vier onderlinge wedstrijden voor de terugkeer van Mourinho bij Chelsea werd gemiddeld vier keer per duel gescoord. De eerste Manchester-Chelsea had een score waar de Portugees zich niet voor schaamt: 0-0. Wie de nul houdt hoeft immers maar één doelpunt te maken om te winnen, is zijn insteek. Dat zal vanmiddag niet anders zijn.

Datum Wedstrijd Uitslag
26/08/2013 Manchester United-Chelsea 0-0
05/05/2013 Manchester United-Chelsea 0-1
28/10/2012 Chelsea-Manchester United 2-3
05/02/2012 Manchester United-Chelsea 3-3
18/09/2011 Manchester United-Chelsea 3-1

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.