Einde Europees voetbal voor Juventus

Bij Juventus dreigt een crisis te ontstaan. De Italiaanse ploeg ontspoorde in Griekenland. Panathinaikos versloeg Juve met 3-1, nadat Edwin van der Sar (foto) en Darko Kovacevic beiden met rood van het veld waren gestuurd door Dick Jol.

Door het verlies van Juve en het gelijkspel van Hamburger SV tegen Deportivo la Coruña (1-1) is Juventus ook uitgeschakeld voor deelname aan het UEFA Cup-toernooi. HSV speelt in het 'troost-toernooi'. Coach Carlo Ancelotti en enkele van zijn spelers zal een spannende week te wachten staan, want het grote Juve presteert de laatste weken matig. Van de laatste vier wedstrijden, werd drie maal verloren, waarvan twee keer op eigen veld.

Juventus moest winnen in Athene, maar ging met 3-1 ten onder tegen Panathinaikos, dat zich door de winst plaatste voor de volgende ronde in de Champions League. Twee weken geleden verloor Juventus ook al in het eigen Delle Alpi met 1-3, toen van Hamburger SV en ook die wedstrijd werden twee Turijnse spelers van het veld gestuurd: Zinedine Zidane en Edgar Davids.

Van der Sar en Kovacevic waren woensdagavond aan de beurt. De Nederlandse doelman, die de laatste weken al veel kritiek kreeg te verwerken in Turijn, kreeg zijn tweede gele kaart na tien minuten spelen in de tweede helft. Bij een 1-1 gelijke stand, viel Nikos Liberopoulos over zijn armen, in het Italiaanse strafschopgebied. Jol kende geen pardon en Angelos Basinas had geen problemen met het passeren van reserve-doelman Michelangelo Rampulla. Zeven minuten later besliste Panathinaikos de wedstrijd. Wederom Liberopoulos zette de aanval op, en vond de vrijstaande Krzysztof Warzycha. De 37-jarige Pool liet zien waarom hij nog steeds in Griekenland speelt en schoot koeltjes de bal achter Rampulla.

De zege was geheel verdiend. Juventus kwam er moeilijk aan te pas in Athene. Voor rust kwam Panathinaikos al snel aan de leiding via Paolo Sousa. De Portugees draaide in de zevende minuut een vrije trap prachtig in de linkerbovenhoek. Doelman Van der Sar kon niet bij het schot van zo'n 25 meter afstand. Ondanks het Griekse overwicht, maakte Juventus nog wel gelijk. Kovacevic schoot op doelman Antonios Nikopolidis, maar goaltjesdief Filippo Inzaghi was snel ter plekke en tikte de rebound binnen. Zijn vijfde treffer in de Champions League dit seizoen.

Hamburger SV-Deportivo la Coruña 1-1
Deportivo was al geplaatst, terwijl HSV zelf de Spaanse kampioen moest verslaan, en tevens moest hopen op een gelijkspel in Griekenland. Aan beide voorwaarden bleek na de wedstrijden niet voldaan. De Duitsers plaatsten zich nog wel voor de UEFA Cup, omdat Juventus verloor in Athene.

Na tien minuten spelen leek er meer in te zitten voor de Duitse ploeg, nadat de Iraniër Mehdi Mahdavikia in de tiende minuut scoorde. Doelman José Molina was kansloos omdat een Spaans been de baan van het schot aanzienlijk veranderde. Na rust eindigde de gelijkopgaande wedstrijd zoals hij hoorde te eindigen: in een gelijkspel. Roy Makaay, in de 46ste minuut ingevallen voor Walter Pandiani, benutte de intikker die voor zijn voeten viel na twee gepareerde inzetten van César Sampaio.

Rosenborg BK speelt UEFA Cup
In poule F stond al vast dat Bayern München en Paris Saint Germain zich hadden geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League. Rosenborg BK en Helsingborg IF streden nog om een UEFA ticket. De Noren wonnen de plaats in het troosttoernooi. In Trondheim hield Rosenborg Bayern op 1-1. De thuisploeg kwam halverwege de eerste helft op voorsprong via een doelpunt van Frode Johnsen. Maar in de 88ste minuut verdiende Bayern nog enkel Zwitserse franken door een intikkertje van Jens Jeremies. In Zweden mocht PSG slechts één punt meenemen van Helsingborg: 1-1. Nicolas Anelka opende de score, Nicklas Persson maakte gelijk in de 75ste minuut.

Foto Edwin van der Sar: Empics