EK-fenomeen Schick houdt Georgië van eerste EK-zege ooit af

Reacties

De wedstrijd tussen Georgië en Tsjechië is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Beide landen schieten met het punt niet veel op, maar maken wel nog kans om door te gaan naar de volgende ronde op het EK. Saba Lobzhanidze gaat waarschijnlijk een slapeloze nacht tegemoet.

EK-fenomeen Schick houdt Georgië van eerste EK-zege ooit af
© Pro Shots
Georgië
Georgië
1 - 1
Tsjechië
Tsjechië

Voor beide landen was een overwinning noodzakelijk. Georgië verloor de eerste wedstrijd met 3-1 van Turkije en Tsjechië ging met 2-1 onderuit tegen Portugal. Om nog kans te maken op een plek in de volgende ronde, moest een tweede nederlaag hoe dan ook worden voorkomen.

In de beginfase van de wedstrijd waren de grootste kansen voor Tsjechië. Zo was oude bekende Vaclav Cerny (voormalig Ajax en FC Twente) dicht bij een doelpunt en kregen ook Patrik Schick en Adam Hlozek kansen op goals. Het was aan doelman Giorgi Mamardashvili te danken dat Georgië niet al vroeg op achterstand kwam. Én aan de scheidsrechter, die drie verzoeken om een strafschop te geven naast zich neerlegde.

De Georgiërs moesten het aanvankelijk vooral hebben van toevalsmomenten, of van fouten van de Tsjechen, waardoor bijvoorbeeld Zuriko Davitashvili en Khvicha Kvaratskhelia gevaarlijk konden worden. Beide ploegen leken te gaan rusten met een 0-0 tussenstand, maar voor rust kwam Georgië op voorsprong. Guram Kashia miste een levensgrote kans, maar de bal ging alsnog op de stip omdat Robin Hranac daarvoor hands maakte. Vanaf elf meter scoorde oud-Ajacied Georges Mikautadze.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na een uur spelen trok Tsjechië de stand gelijk. Dat gebeurde uit een corner, waarbij Schick de bal bij een corner gelukkig voor de voeten kreeg en van dichtbij kon scoren. Met zijn doelpunt is hij Milan Baros voorbij als Tsjechisch EK-topscorer aller tijden (zes goals tegen vijf goals). In de periode daarna kreeg Georgië een grote kans op 1-2, maar kon ook Mamardashvili excelleren. De doelman verrichtte in de wedstrijd maar liefst tien reddingen en hield zijn doel verder schoon. Gescoord werd er niet meer, hoewel Georgië in minuut 95 van de wedstrijd via Lobjanidze nog een levensgrote kans kreeg om alsnog te winnen. Georgië counterde met drie man tegen één en Lobjanidze had de bal voor het inschieten, maar schoot over. Daarna floot de scheidsrechter af.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Portugal en Turkije hebben op dit moment de beste papieren om door te gaan naar de volgende ronde, maar Tsjechië en Georgië zouden nog kunnen ontsnappen. Tsjechië speelt in de laatste groepswedstrijd tegen Turkije, Georgië treft Portugal.

Europees Kampioenschap

Stand Groep F Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Portugal
3
2
0
1
5-3
+2
6
2
Turkije
3
2
0
1
5-5
0
6
3
Georgië
3
1
1
1
4-4
0
4
4
Tsjechië
3
0
1
2
3-5
-2
1
* Actueel tot en met 3 jul. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.