EK-historie in vogelvlucht: Oranje zegeviert op Duitse bodem

Reacties

Het Europees Kampioenschap voetbal beleeft in de zomer van 2016 in Frankrijk zijn vijftiende editie. VI duikt in tien afleveringen in de geschiedenis van het toernooi. In de vierde aflevering hét eindtoernooi in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Uitgerekend bij aartsrivaal West-Duitsland behaalt Oranje de enige hoofdprijs ooit.

EK-historie in vogelvlucht: Oranje zegeviert op Duitse bodem
EK 1988 - West-Duitsland
Teams 8
Wedstrijden 15
Doelpunten 34 (2,27 per duel)
Spelers 184
Stadions 8
Toeschouwers 888.645 (56.656 per duel)
Winnaar Nederland
Verliezend finalist Sovjet-Unie
Topscorer Marco van Basten (Ned), 5 goals.

Dat Nederland op 25 juni 1988 in München met de Coupe Henri Delauney in zijn handen staat, houden aanvankelijk weinigen voor mogelijk. Oranje heeft net drie grote toernooien gemist en de groepsfase doorkomen is nog een hele opgave. Na een 0-1 nederlaag tegen de Sovjet-Unie en een 3-1 zege op Engeland haalt de ploeg van bondscoach Rinus Michels ternauwernood de halve finale door een geluksgoal van Wim Kieft tegen Ierland (1-0). Dé held van het toernooi, waar titelhouder Frankrijk ontbreekt, is echter Marco van Basten.

De 23-jarige spits van AC Milan start het toernooi niet als basisspeler, maar ontpopt zich tot de grote man aan Nederlandse zijde. Met drie goals legt hij de Engelsen hoogstpersoonlijk over de knie. En in de historische halve finale in Hamburg tegen rivaal West-Duitsland maakt Van Basten vlak voor tijd de winnende uit een pass van Jan Wouters. Het gastland leidt aanvankelijk nog met 1-0 door een makkelijk gegeven penalty van Lothar Matthäus, maar Ronald Koeman maakt uit een al even goedkope strafschop gelijk.

De treffer van Van Basten in de halve finale doet veel Nederlanders wellicht nog meer dan die in de finale tegen de Sovjet-Unie, maar zijn magistrale volley is misschien wel het mooiste doelpunt ooit op een EK. Van Basten wordt met vijf goals uiteindelijk ook topscorer. De concurrentie (Rudi Völler en Oleg Protasov, twee goals) volgt op grote afstand. Ruud Gullit scoort slechts één keer, maar tekent met een ferme kopbal wel voor de openingsgoal in de finale van het EK, dat geen enkele rode kaart, 0-0 of verlenging/penaltyserie kent.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
Hans van Breukelen (Ned) Giuseppe Bergomi (Ita) Giuseppe Giannini (Ita) Ruud Gullit (Ned)
Ronald Koeman (Ned) Lothar Matthäus (WDu) Gianluca Vialli (Ita)
Frank Rijkaard (Ned) Jan Wouters (Ned) Marco van Basten (Ned)
Paolo Maldini (Ita)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.