El Shaarawy lichtpuntje in sportieve duisternis AC Milan

AC Milan beleeft tot dusver een uiterst teleurstellend seizoen met de elfde plaats en elf punten als magere tussenbalans. Lichtpunt in die sportieve duisternis is de doorbraak van Stephan El Shaarawy. Waar de twintigjarige aanvaller vorig seizoen in zijn eerste jaar bij Milan veelvuldig als invaller fungeerde, is hij in de huidige jaargang uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in het elftal van trainer Massimiliano Allegri.

El Shaarawy lichtpuntje in sportieve duisternis AC Milan

El Shaarawy maakte in alle dertien officiële wedstrijden van Milan zijn opwachting, was alleen in het Champions League-duel met Anderlecht niet vanaf de aftrap van de partij en is met acht doelpunten clubtopscorer. Daarmee vertegenwoordigt hij het overgrote deel van de totale productie van de Rossoneri, voor wie verder alleen Giampaolo Pazzini (drie goals), Urby Emanuelson, Nigel de Jong en Riccardo Montolivo (allen één) scoorden.

Ook dinsdagavond was de Italiaan met Egyptische roots weer van doorslaggevend belang. Door op bezoek bij Palermo tien minuten voor tijd een fout van doelman Samir Ujkani af te straffen bezegelde hij een punt én de comeback van Milan, dat door goals van Fabrizio Miccoli en Franco Brienza op een 2-0 achterstand was gekomen. Allegri is verrast dat de jonge El Shaarawy (op de foto met zijn trainer) zich na het vertrek van Zlatan Ibrahimovic opwerpt als de nieuwe aanvalsleider van zijn ploeg. 'El Shaarawy is een volledig andere speler geworden in vergelijking met een aantal maanden geleden. Om eerlijk te zijn, zijn progressie is totaal onverwacht. Het is zeldzaam voor een speler om zich zo snel te verbeteren. Ik wil hem alleen niet te veel verantwoordelijkheid geven, hij is immers nog erg jong.'

BewonderingAllegri heeft bewondering voor de inzet en de mentaliteit van El Shaarawy. 'Hij is een voorbeeld voor iedereen, omdat hij heeft bewezen dat hij over de juiste mentaliteit beschikt om te voetballen. Hij probeert net als iedereen om mee te verdedigen. Hoe getalenteerd je ook bent, als je niet werkt voor het team doet het er allemaal niet toe', aldus Allegri over zijn pupil, die dit seizoen ook al twee interlands speelde voor de Italiaanse nationale ploeg.

Tekenend voor de prestaties van El Shaarawy is dat hij met zeven goals, ondanks de sportieve crisis bij Milan, inmiddels bovenaan de Italiaanse topscorerslijst staat. Dat Il Faraone (De Farao) die koppositie met het oog op de nog af te werken speelronde van woensdagavond wellicht weer kwijtraakt aan naaste achtervolgers als Edinson Cavani (Napoli) en Miroslav Klose (Lazio), doet daar niets aan af. Want het staat buiten kijf dat El Shaarawy in razend tempo de top van het Italiaanse èn Europese voetbal bestormt. (Tim Vos) Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's