Emanuelson en Van Bommel in beroemd gezelschap

Mark van Bommel brengt met zijn komst naar AC Milan het huidige aantal Nederlanders in de Serie A op vier. Zijn ploeggenoten bij AC Milan, Clarence Seedorf en Urby Emanuelson, en Wesley Sneijder van stadgenoot Internazionale zijn de andere drie.

Emanuelson en Van Bommel in beroemd gezelschap

Sinds de Tweede Wereldoorlog waren er 31 Nederlanders actief op het hoogste niveau in Italië. Met name Milan heeft een oranje historie. De van Ajax overgenomen Emanuelson is officieel de twaalfde Nederlander die een contract bij de club heeft getekend, Van Bommel de dertiende.

In een heel ver verleden was er zelfs nog een veertiende actief bij de toenmalige voorganger van AC Milan. In het seizoen 1905/06 stond de Hagenaar Menno Knoote op de spelerslijst van Milan Football and Cricket Club. Van die tijd zijn geen cijfers bekend, maar het verhaal gaat dat Knoote vanwege zijn zangambities naar Milaan trok en in zijn vrije tijd speelde voor de plaatselijke voetbalclub.

Vanaf de jaren tachtig zijn Nederlanders en Milan met elkaar verbonden. In 1987 kwamen Marco van Basten en Ruud Gullit naar San Siro, Frank Rijkaard volgde een jaar later. Edgar Davids en Michael Reiziger volgden in 1996, Winston Bogarde en Patrick Kluivert in ’97.

Clarence Seedorf mag zich sinds 2002 Milanista noemen. Harvey Esajas was in het seizoen 2004/05 selectielid, maar speelde nooit een competitiewedstrijd. Jaap Stam (in 2004) en Klaas-Jan Huntelaar (vorig seizoen) waren nummer tien en elf in het AC Milan-shirt.

Naar alle waarschijnlijkheid maakt zowel Van Bommel als Emanuelson vanavond zijn debuut voor de Rossoneri. AC Milan treft in de kwartfinale van de Coppa Italia Sampdoria. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's