'Er waren wat mensen die NEC een beetje wilden helpen'

Het play-offduel tussen NEC en Vitesse eindigde in een 3-2 overwinning voor de Nijmegenaren. Na afloop ging het echter vooral over twee vermeende arbitrale dwalingen die NEC twee doelpunten opleverden. Eerst kreeg de ploeg van trainer Alex Pastoor elf minuten voor tijd een penalty, waarna Frank van der Struijk de bal volgens de arbitrale leiding over zijn eigen doellijn zou hebben gewerkt.

Pastoor baalde na afloop van de discussie over het al dan niet correct zijn van die twee beslissingen. 'Elke keer te moeten terugkomen na de wedstrijd op discutabele momenten is geëmmer om niks. Dat is hartstikke zonde, want deze wedstrijd had veel meer te bieden dan alleen die discutabele momenten.'

Vitesse stond tot aan de benutte strafschop van Lasse Schøne met 2-1 voor. Desondanks vindt Pastoor dat NEC meer aanspraak maakte op de overwinning. 'Een overwinning is altijd terecht. Als voetbal een jurysport was geweest, dan hadden we met een grotere uitslag gewonnen dan 3-2.'

'Vitesse deed precies wat ik verwachtte', vervolgt Pastoor. 'Wij die het initiatief proberen te nemen en op de helft van de tegenstander proberen te spelen. Vitesse heeft een zeer internationaal karakter en dat kun je in alle facetten terugzien: inzakken en tijdrekken en van dat soort dingen. Het lukte maar ten dele om hun counters eruit te halen.'

John van den Brom had er na afloop geen problemen mee om over de beslissingen van scheidsrechter Eric Braamhaar en zijn assistenten te praten. 'Ik kan absoluut niet tegen mijn verlies, maar op deze schofterige manier verliezen, dat kan niet. Als je zo genaaid wordt in een bijzondere wedstrijd - play-offs en ook nog een keer de derby - door zulke grote fouten van het arbitrale trio, dat is niet te beschrijven.'

NEC kreeg de overwinning volgens Van den Brom in de schoot geworpen. 'Normaal gesproken wint Vitesse deze wedstrijd met 2-1. Maar goed, er waren mensen die daar anders over dachten. We gaan NEC eens even helpen en dat is ze gelukt.' Foto: VI Images