Eredivisie-clubs kunnen benoeming De Jong niet blokkeren
Binnen de Eredivisie heerst onvrede over het proces rond de aanstelling van Gijs de Jong. De KNVB schoof hem naar voren als de opvolger van Bert van Oostveen. Meerdere clubs vinden het vreemd dat er niet eerst om advies is gevraagd.
Zij hebben niet zozeer kritiek op de persoon De Jong, maar vooral op de procedure. Zeker aangezien Eredivisie CV-voorzitter Henk Kivits zetelt in de raad van commissarissen van de KNVB, zijn diverse clubdirecteuren verbaasd dat ze niet op de hoogte waren van de opvolger die al klaar stond. De Eredivisie-clubs vergaderen elk kwartaal. Aanstaande maandag staat het volgende overleg geprogrammeerd en daar is de aanstelling van Gijs de Jong op de agenda gezet.
Formeel gezien kunnen de clubs echter weinig uitrichten. De rvc in Zeist - die de plaatsvervanger van Van Oostveen benoemt - heeft alleen een informatieplicht ten opzichte van de clubs. Beslissingsrecht hebben clubs slechts over het aantal statutair directeuren. Dat waren er twee (Bert van Oostveen en de commerciële voorman Jean-Paul Decossaux) en dat blijven er twee. Verder moeten de ondernemingsraad van de KNVB en de Centrale Spelersraad nog adviseren, maar beide organen hebben al laten doorschemeren positief te staan tegenover de beoogde opvolger van Bert van Oostveen. De definitieve aanstelling van De Jong lijkt dan ook een kwestie van tijd.
Opvallend is dat De Jong in de piramide boven Hans van Breukelen komt te staan. Hij en Jean-Paul Decossaux zijn immers de statutair directeuren. In de praktijk lijkt het onwaarschijnlijk dat De Jong voorstellen van Van Breukelen voor bijvoorbeeld nieuwe assistent-bondscoaches zal verwerpen, maar het is wel zo dat Van Breukelen verantwoording moet afleggen aan Gijs de Jong. En zolang De Jong niet officieel is benoemd, dus aan Decossaux.
Bij de clubs leven tevens vragen over de rol van Bert van Oostveen. Hij gaat nu verder als secretaris-generaal. Na het vertrek van de vorige secretaris-genraal Harry Been (in 2013) kwam er geen vervanger. Bert van Oostveen nam zijn taken erbij. Volgens de KNVB 'beheert de secretaris-generaal het internationale netwerk van de KNVB.' Van Oostveen zal vanaf nu dus vooral bezig zijn met aangelegenheden bij FIFA en UEFA.
Aangezien hij ook de voorbereidingen moet leiden voor het EK Vrouwen 2017, gaat het volgens de bond om een fulltime functie. De KNVB laat weten dat er geen structuurwijziging is doorgevoerd maar dat er sprake is 'van een herschikking van de portefeuilles binnen de bestaande kaders.' Wanneer Van Oostveen een nieuwe baan heeft gevonden, zal de functie vermoedelijk weer komen te vervallen. Hij moet verantwoording afleggen aan het bondsbestuur geleid door Michael van Praag. Zijn salaris wordt gedeeld door de prof- en amateurtak.
Michael van Praag viel eerder deze week in de media rvc-voorzitter Johan Lokhorst aan, omdat die hem in zijn ogen te laat inlichtte over het vertrek van Van Oostveen. Dat blijkt vooral een persoonlijke irritatie. Lokhorst valt hier weinig te verwijten. Volgens het commissarissenreglement is hij gedwongen tot geheimhouding. Lokhorst houdt toezicht op het bestuur betaald voetbal, dat staat los van het door Van Praag voorgezeten bondsbestuur. In de regelgeving is vastgelegd dat Lokhorst geen vertrouwelijke informatie mag verstrekken. Hij heeft zich aan deze afspraak gehouden.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login