Europa League: de tegenstanders van Heerenveen

SC Heerenveen is in de groepsfase van de Europa League gekoppeld aan Sporting Lissabon, Hertha BSC en FK Ventspils. Voetbal International belicht de drie tegenstanders van de Friezen.

Europa League: de tegenstanders van Heerenveen


SPORTING LISSABONSporting Lissabon bleef opmerkelijk genoeg ongeslagen in de Champions League-voorronde. Tegen FC Twente waren twee remises nog voldoende om te overleven (0-0, 1-1), tegen Fiorentina betekende het de uitschakeling. Het Sporting van trainer Paulo Bento is nog zoekende. De zelf opgeleide talenten Miguel Veloso en Joao Moutinho zijn de vormgevers van het elftal. Het opleidingsinstituut Sporting verlangt naar de eerste landstitel sinds 2002.

HERTHA BSCHertha BSC liep vorig seizoen op de valreep plaatsing voor de voorronde van de Champions League mis, nadat het enige tijd koploper in de Bundesliga was. In de voorronde van de Europa League had de Berlijnse club grote moeite met Brøndby – in de return (3-1 zege) en poetste daarmee een 2-1 uitnederlaag weg. Doordat er géén Champions League-inkomsten zijn, zag Hertha-coach Lucien Favre zijn selectie deze zomer in kwalitatief opzicht verarmd. Onder anderen spits Andrei Voronin (Liverpool) en verdediger Josip Simunic (1899 Hoffenheim) namen afscheid. Naast captain Arne Friedrich geldt doelman Jaroslav Drobny (ex-ADO Den Haag) tegenwoordig als een van de dragende krachten bij Hertha BSC.

FK VENTSPILSFK Ventspils heeft de hegemonie van Skonto Riga in Letland met succes doorbroken. Na veertien opeenvolgende landstitels werd Metalurgs Liepaja in 2005 nog kampioen van Letland, maar inmiddels mag FK Ventspils zich voor het vierde jaar op rij de beste van het land noemen. In de voorronde van de Champions League ontdeed de formatie zich van het Luxemburgse F91 Dudelange en BATE (Wit-Rusland) maar moest in de allesbeslissende play-off met FC Zürich twee keer buigen: 0-3 en 1-2. In het elftal van FK Ventspils bevindt zich een brok aan ervaring. Doelman Aleksandrs Kolinko (34) en Vitalijs Astafjevs (38) hebben als international respectievelijk al 82 en 153 caps. Het duo was er al bij sinds Euro 2004, net als ploeggenoot Vits Rimkus (36), en speelde onder meer in het groepsduel met Oranje (3-0 verlies).

Bekijk hier al onze video's