Europa League-loting: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax, AZ en FC Twente

Reacties

Doordat Ajax zich donderdagavond plaatst voor de hoofdfase van de Europa League heeft Nederland komend seizoen drie ploegen in dat toernooi. Dit is wanneer de loting is en hoe die eruitziet.

Europa League-loting: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax, AZ en FC Twente
© Pro Shots

Wanneer is de loting van de Europa League?

De loting van de Europa League voor het seizoen 2024/25 vindt plaats op vrijdag 30 augustus. Om 13.00 uur gaan in het Grimaldi Forum in Monaco de ballen de virtuele koker in.

Welke ploegen doen er mee?

Er doen 36 ploegen mee in de hoofdfase van de Europa League. Onder meer FC Twente, AZ, Manchester United, Tottenham Hotspur, AS Roma, Lazio, Eintracht Frankfurt, Hoffenheim, Athletic Bilbao en Real Sociedad hadden al een ticket. Deze week werd het deelnemersveld verder ingevuld met onder andere Ajax, Ferencváros en Besiktas.

Pot 1 Pot 2
AS Roma Real Sociedad
Manchester United AZ
FC Porto Sporting Braga
Ajax Olympiakos Piraeus
Rangers FC Olympique Lyon
Eintracht Frankfurt PAOK
Lazio Fenerbahçe
Tottenham Hotspur Maccabi Tel-Aviv
Slavia Praag Ferencváros
Pot 3 Pot 4
Qarabag Athletic Bilbao
Galatasaray 1899 Hoffenheim
Viktoria Plzen OGC Nice
Bodø/Glimt Anderlecht
Union Sint-Gillis FC Twente
Dinamo Kiev Besiktas
Ludogorets FCSB
FC Midtjylland RFS Riga
Malmö FF Elfsborg

Hoe gaat de loting in zijn werk?

De loting gaat hetzelfde als bij de Champions League. Dat houdt in dat er ook in de Europa League gespeeld gaat worden in een competitieformat. Bij de loting wordt elk team gekoppeld aan acht verschillende opponenten, in vier thuis- en uitwedstrijden. In de loting wordt rekening gehouden met het feit dat ploegen uit hetzelfde land elkaar niet kunnen treffen, tenzij dat in sommige gevallen niet anders kan.

Door de uitbreiding zou een loting in de oude stijl niet meer praktisch zijn. De UEFA berekende dat een handmatige loting tussen de drie en vier uur zou duren en dat er zo'n negenhonderd balletjes met clubnamen nodig zouden zijn. In plaats daarvan laat de UEFA het denkwerk over aan een computer. Er wordt vrijdag een bal uit de bak getrokken met de naam van een club. Daar worden vervolgens door een computer acht namen bij gekozen.

Ook nu wordt er gewerkt met een gewogen loting. De clubs worden verdeeld over vier potten op basis van hun clubcoëfficiënt. Elke ploeg loot twee ploegen uit een van de vier potten, waarvan één duel thuis en één uit.

Waar is de loting te volgen?

De loting van de Europa League is vrijdag live te zien bij de UEFA, maar ook op Ziggo Sport met Nederlands commentaar. Ziggo-klanten kunnen inschakelen op kanaal 14 en anderen kunnen gebruikmaken van Ziggo Sport Free. Daarnaast is de hele loting bij ons te volgen in een liveblog!

Wanneer start de Europa League?

De eerste speelronde in de Europa League wordt afgewerkt op 25 en 26 september. Vervolgens loopt de competitiefase tot 30 januari 2025. Op 31 januari wordt er geloot voor de tussenronde en op 13 en 20 februari wordt die afgewerkt. De knock-outfase start op 6 maart en de finale van de Europa League is op woensdag 21 mei.

Speelronde Loting Wedstrijden
Speelronde 1 30 augustus 25 en 26 september
Speelronde 2 30 augustus 3 oktober
Speelronde 3 30 augustus 24 oktober
Speelronde 4 30 augustus 7 november
Speelronde 5 30 augustus 28 november
Speelronde 6 30 augustus 12 december
Speelronde 7 30 augustus 23 januari
Speelronde 8 30 augustus 30 januari
Tussenronde 31 januari 13 februari/20 februari
Achtste finale 21 februari 6 maart/13 maart
Kwartfinale 21 februari 8 en 9 april/10 en 17 april
Halve finale 21 februari 1 mei/8 mei
Finale 21 februari 21 mei 2025

Wanneer is de loting van de Conference League?

Er is geen Nederlandse club actief in de Conference League dit seizoen. Go Ahead Eagles verloor in de voorronde van het Noorse SK Brann. De loting van de Conference League vindt eveneens op vrijdag 30 augustus plaats. Deze loting is om 14.30 uur, aansluitend op die van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.