Europese clubvertegenwoordiger verrassend positief na juridische klap FIFA

Reacties

De European Club Association (ECA) heeft gereageerd op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak die Lassana Diarra aanspande tegen de FIFA. Het Hof stelde de oud-voetballer in het gelijk in zijn betoog dat sommige transferregels van de wereldvoetbalbond niet deugen.

Europese clubvertegenwoordiger verrassend positief na juridische klap FIFA
© Pro Shots

Als vertegenwoordiger van honderden profclubs, die baat hebben bij de huidige transfermarkt, vond de ECA reden om positief te zijn na de uitspraak. 'Hoewel het arrest bepaalde zorgen oproept, merkt de ECA op dat het huidige transfersysteem na analyse van het hof grotendeels geldig blijft.'

In de zaak van Diarra vindt het Hof dat de regels verder gaan dan nodig is om het voetbal stabiel te houden. Die stabiliserende factor, als spelers zomaar kunnen vertrekken bij clubs kunnen competities geen doorgang vinden, was een belangrijke reden voor het Hof om Diarra geen volledig gelijk te geven.

Op VI PRO noemt directeur Louis Everard van de VVCS de uitspraak een gamechanger, de ECA blijft er kalm onder. 'Het transfersysteem is ontworpen om een evenwicht te creëren tussen de rechten van spelers op vrij verkeer en de stabiliteit van contracten van diezelfde spelers', aldus de organisatie waar Dennis te Kloese van Feyenoord voor in het bestuur zit en Nasser Al-Khelaifi (hoofdfoto) voorzitter is.

De ECA denkt dat kleinere clubs ook geholpen worden door het transfersysteem. 'Cruciaal is dat het transfersysteem middelgrote en kleinere clubs de middelen biedt om op hoog niveau te blijven concurreren. Met name de clubs die spelers succesvol ontwikkelen. Het transfersysteem als geheel is een effectief middel om de welvaart te verdelen.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.