Everton geeft het helemaal weg: Sinisterra groeit met hulp van Kluivert uit tot held

AFC Bournemouth heeft zaterdagmiddag op bezoek bij Everton een onvergetelijke zege geboekt. Ipswich Town, Leicester City en Southampton moeten als nieuwkomers in de Premier League nog langer wachten op hun eerste overwinning.

Everton
Everton
2 - 3
AFC Bournemouth

Everton heeft slechts kunnen ruiken aan zijn eerste competitiezege in het nieuwe seizoen. De ruime nederlagen tegen Brighton & Hove Albion en Tottenham Hotspur hadden voor flink wat pessimisme gezorgd rond Goodison Park. Tegen AFC Bournemouth leek Everton de achterban eindelijk reden te geven om optimistisch vooruit te kijken. In de gelijkopgaande wedstrijd kreeg Everton voor rust al de iets betere mogelijkheden. Vroeg in de tweede helft was het raak. Centrumverdediger Michael Keane schoot raak nadat Dominic Calvert-Lewin de bal met zijn borst voor hem klaar had gelegd: 1-0. Everton nam snel meer afstand. Na een uitstekende steekpass van Dwight McNeil klopte Calvert-Lewin de nieuwe Bournemouth-doelman Kepa Arrizabalaga: 2-0.

Met Dean Huijsen en Luis Sinisterra als twee van de invallers ging Bournemouth in de slotfase steeds meer risico nemen. Dat betaalde zich uit. In de 87ste minuut bracht Antoine Semenyo de thuisploeg aan het wankelen door de 2-1 te maken. De nervositeit was voelbaar op Goodison Park. Het sloeg om in grote frustratie. Lewis Cook maakte na voorbereidend werk van Sinisterra de 2-2, in de tweede minuut van de extra tijd. Het werd nog erger voor Everton en wederom speelde de voormalige Feyenoorder daar een rol bij, dit keer zelfs de hoofdrol. Uit een indraaiende voorzet van Justin Kluivert kopte Sinisterra de bal voorbij de uitkomende Jordan Pickford: 2-3. De miraculeuze comeback was daarmee compleet.

Everton schreef daarmee ongewild geschiedenis, want het was niet eerder voorgekomen dat een club in de 87ste minuut nog met twee doelpunten verschil leidde en het daarna nog helemaal weggaf.

Leicester City
1 - 2
Aston Villa
Aston Villa

Lamare Bogarde maakte in het King Power Stadium zijn eerste minuten in de Premier League en deed dat ook nog eens als basisspeler. De twintigjarige Nederlander, die een neefje is van oud-international Winston Bogarde, was bij afwezigheid van de geblesseerde Matty Cash de rechtsback van Aston Villa. Met de gewijzigde defensie kwamen de bezoekers uit Birmingham niet vaak in de problemen tegen Leicester, dat wel meer balbezit had. Villa kon het initiatief nog meer aan The Foxes laten nadat Amadou Onana in de 28ste minuut voor de 0-1 had gezorgd. De Belg had toegeslagen uit een ingestudeerde vrije trap.

Via de voor sterspeler Ollie Watkins ingevallen Jhon Duran liep Villa uit naar 0-2. De spits stond drie minuten binnen de lijnen toen hij scoorde op aangeven van Lucas Digne. Leicester kwam via voormalig Feyenoord-doelwit Facundo Buonanotte terug tot 1-2, maar verder dan die aansluitingstreffer kwamen The Foxes niet meer. Ian Maatsen viel slechts in bij Villa.

Brentford
Brentford
3 - 1
Southampton
Southampton

Southampton heeft zaterdag voor de derde keer op rij verloren in de Premier League. De uit het Championship gepromoveerde ploeg hield bijna een helft stand tegen Brentford, maar vlak voor rust ging het achterin toch weer mis. Bryan Mbeumo schoot de bal uit de rebound simpel binnen nadat de paal was geraakt. De aanvaller van Brentford, op wiens schouders meer druk rust door het vertrek van Ivan Toney, maakte na rust ook de 2-0 na een fout in de opbouw bij Southampton. Via Yoane Wissa liepen The Bees uit naar 3-0.

Thomas Frank achtte daarna de tijd rijp voor het inbrengen van Sepp van den Berg. De 22-jarige Nederlander maakte zijn Premier League-debuut voor zijn nieuwe club, die met Mark Flekken onder de lat de voorsprong over de streep trok. Aan de andere kant was het voor Aaron Ramsdale dus een Southampton-debuut om snel te vergeten. De Engelse goalie kwam deze week over van Arsenal nadat de transfer van Justin Bijlow naar The Saints was afgeketst. De van AZ overgekomen Yuki Sugawara redde voor Southampton nog de eer door diep in de extra tijd de 3-1 te maken.

Ipswich Town
1 - 1
Fulham
Fulham

Fulham-thuis was voor Ipswich Town de wedstrijd van de hoop. The Tractor Boys hadden het in de eerste twee speelrondes zwaar bij hun rentree in de Premier League, met Liverpool en Manchester City als tegenstanders. Niet geheel verrassend werd twee keer verloren. Ipswich bleek wel opgewassen tegen Fulham en kwam in de vijftiende minuut via spits Liam Delap al op voorsprong (1-0).

Fulham poetste de achterstand na ruim een halfuur weg. Linksback Antonee Robinson stoomde op en gaf laag voor. Adama Traoré schatte de voorzet goed in en schoot de bal van dichtbij voorbij voormalig Eredivisie-doelman Arijanet Muric. Gescoord werd er volgens niet meer op het sfeervolle Portman Road.

Nottingham Forest
1 - 1
Wolverhampton Wanderers

Chris Wood had in de eerste speelronde alweer zijn klasse als doelpuntenmaker getoond en deed dat twee weken later tegen Wolverhampton Wanderers opnieuw. De oersterke spits kopte in de tiende minuut de 1-0 binnen. De stemming was niet lang euforisch op de City Ground, twee minuten later kwam Wolves al terug tot 1-1. Middenvelder Jean-Ricner Bellegarde maakte met een geweldige knal het derde Premier League-doelpunt in zijn carrière. Nottingham Forest was vervolgens het dichtst bij de zege, maar kon het verschil niet meer maken, ondanks liefst tien minuten extra tijd.