Falcao kopt veelvraat Porto naar winst Europa League

Veelvraat FC Porto heeft de Europa League gewonnen door met 1-0 Sporting Braga te kloppen in de Dublin Arena. Vooraf twijfelde daaraan niemand, maar de ploeg van coach André Villas-Boas won met moeite. Overigens niet omdat de tegenstander zo sterk was, het speelde zelf ver onder de maat met een matige finale als gevolg.

Gestart als torenhoge favoriet trok FC Porto direct het initiatief naar zich toe. De verrassing en schrik was dan ook groot dat de eerste grote kans van de wedstrijd voor Sporting Braga was. Na vier minuten ontsnapte Custódio aan de buitenspelval en kreeg een vrije schietkans. De middenvelder mikte echter naast.

FC Porto herstelde snel de orde en begon met name via Hulk de druk op het Braga-doel op te voeren. De vechters van Sporting lieten dit echter niet zomaar gebeuren en speelde gegroepeerd en slaagden erin om lang overeind te blijven tegen de aanvallen van de favorieten. Het bediende daarbij wel regelmatig de botte bijl en pleegde enkele forse aanslagen op de benen van Porto-spelers.

Terwijl veel aanvallen in de kiem werden gesmoord, nam Porto kort voor rust toch de voorsprong. Braga-verdediger Alberto Rodriguez probeerde aanvallend van waarde te zijn maar verspeelde knullig de bal. Fredy Guarin had vervolgens een afgemeten voorzet in huis die door kopspecialist Falcao vlekkeloos tegen de touwen werd geknikt. Alweer de zeventiende treffer van de Colombiaan dit Europese seizoen. Net als in de eerste helft was na de hervatting de eerste kans voor Braga. De voor Rodriguez ingevallen Márcio Mossoró kon zomaar opstomen naar Hélton, maar de Braziliaanse goalie van Porto bleef uitstekend kijken en bracht redding met de voet. Het gaf Braga wel wat meer vertrouwen en langzaam ontworstelde zich het uit de verdedigende stellingen en poogde met regelmaat het vijandige doel op te zoeken.

Daarbij werden ze gesteund door het gegeven dat FC Porto, dat dit seizoen in een absurde vorm verkeert, zeker niet zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. Sterker nog, het speelde matig. Verdedigend was het redelijk in orde, maar de soepele combinatiemachine met als eindpunt de zeer makkelijke scorende Falcao en Hulk haperde fors. De aanvallen van Braga ontbeerden echter stootkracht zodat FC Porto eenvoudig overeind bleef.

Daardoor kabbelde de fletse wedstrijd naar zijn einde en werd het eigenlijk nooit spannend. Het zal FC Porto een zorg zijn. Het greep de Europa League in een seizoen waarin het tot dusver 48 keer won, 139 doelpunten maakte en met een straatlengte voorsprong kampioen werd. Ook de Portugese Super Cup was een prooi voor de ploeg van Villas-Boas en zondag kan de vierde prijs van het jaar gepakt worden als de veelvraat Vitória Guimarães klopt in de nationale bekerfinale. Foto: VI Images