FC Utrecht boekt unieke winst op 'angstgegner' Groningen

FC Utrecht heeft een flinke stap gezet naar de volgende ronde in de play-offs. In de eigen Galgenwaard versloegen de Utrechters angstgegner FC Groningen, mede door een laat eigen doelpunt van Andreas Granqvist, op de valreep met 3-1. Zondag mag de ploeg uit het Hoge Noorden proberen de achterstand weg te poetsen.

De statistieken beloofden vooraf niet veel goeds voor Utrecht. De laatste drie seizoenen was het telkens FC Groningen dat de Domstedelingen uitschakelde in de play-offs. Van enige angst was echter weinig te merken.

In twee minuten tijd verschaften Ricky van Wolfswinkel (foto) en Nana Asare de thuisploeg een prima uitgangspositie. Van Wolfswinkel opende het bal na tweeëntwintig minuten spelen. Hij rondde een snelle aanval van de Utrechters af. Een minuut later kon keeper Luciano de bal opnieuw uit het doel vissen. Een voorzet ging aan alle Groningen-verdedigers voorbij, Asare kwam uit de rug van Daley Blind en schoot de bal binnen.

Groningen-spits Tim Matavz hield vijf minuten voor rust de hoop van Groningen levend door de aansluitingstreffer te produceren. De Sloveen reageerde attent na een verlengde inworp en volleerde de bal op fraaie wijze in de verre kruising. In de slotfase kreeg de hernieuwde Groningse hoop echter een flinke knauw te verwerken. Granqvist werkte een voorzet van Dries Mertens, op zeer ongelukkige wijze, achter zijn eigen doelman.

De overwinning betekende voor FC Utrecht tevens een clubrecord. Voor het eerst in de historie wist de club een duel in de play-offs in winst om te zetten.

Zondag staat de return op het programma. De winnaar gaat door naar de tweede ronde van de play-offs om het laatste Europa League-ticket. De wedstrijden tegen Roda JC of Heracles Almelo, in Limburg werd het 1-1, vinden plaats op 13 en 16 mei.