FC Utrecht lijkt ondanks enorme schuld gered
Ondanks een schuld van bijna veertig miljoen euro lijkt het voortbestaan van FC Utrecht verzekerd. De gemeente en de bouwer van het stadion bieden uitkomst.
Dat de financiële problemen groot waren bij FC Utrecht was bekend, maar dat de schuld in de Domstad was opgelopen tot bijna veertig miljoen euro kwam als een verrassing. 'Het college betreurt de ontstane situatie in hoge mate en constateert dat hiermee het vertrouwen in de bedrijfsvoering en de overige verantwoordelijken serieuze schade heeft opgelopen', aldus een verklaring van de gemeente Utrecht. De clubleiding heeft zijn conclusies al getrokken en is opgestapt.
Ondanks de slechte financiële positie van FC Utrecht ('die alle andere in problemen verkerende clubs in Nederland met afstand achter zich laat') heeft het Utrechtse college van Burgemeester & Wethouders een voorstel gedaan de club uit de Holland Casino Eredivisie van de ondergang te redden. Niets doen was geen optie voor de gemeente, omdat een faillissement van FC Utrecht ook voor de gemeente financiële gevolgen zou hebben. De grote betekenis van FC Utrecht en het stadion voor de stad en de regio speelde ook een rol in het besluit van het college, dat in gesprek is met de provincie over een bijdrage.
Centraal in het reddingsplan is de verkoop van het stadion De Galgenwaard. Met de opbrengsten kunnen de schulden worden gesaneerd. De gemeente verstrekt een lening van 25 miljoen euro aan het bedrijf Midreth, dat daarmee het stadion overneemt van de noodlijdende club. Het bouwbedrijf is via dochteronerneming Memid Galgenwaard BV ook de aannemer van de nieuwbouw van het stadion.
Het voortbestaan van FC Utrecht is nog helemaal zeker. Het voorstel wordt getoetst aan het Europese mededingingsrecht. Bovendien moet de gemeenteraad nog instemmen met het college-voorstel, dat in principe budgettair neutraal is.