Feyenoord City moet De Kuip vervangen

Reacties

Zelden is Bert van Oostveen zo geschrokken als de dagen na zijn uitspraken over het stadion van Feyenoord. Hij zal er de rest van zijn leven aan herinnerd gaan worden. Bovendien gaat hij straks de geschiedenis in als Bert Kroket.

Feyenoord City moet De Kuip vervangen

De sentimenten en grappen over de temperatuur van de kroketten in De Kuip waren niet van de lucht afgelopen vrijdag. De Kuip was trending topic op Twitter. Het leek wel of heel Nederland opgelucht ademhaalde dat Oranje weer terug was in de voetbaltempel. Alleen Co Adriaanse bleef op zondagavond in Studio Voetbal nog wat tegensputteren en ook dat zorgde weer voor hilariteit in de wereld van de sociale media. 'Verwarde man binnengedrongen in NOS-gebouwen', en meer van dat soort teksten volgden direct.

De status van het stadion lijkt een van de weinige dingen in het voetbal waar iedereen het van Groningen tot Maastricht over eens is. En toch zal Oranje in de toekomst hoogstens nog een handvol wedstrijden in De Kuip spelen. Tenminste, als het ligt aan de bedenkers van Feyenoord City. Een ambitieus plan van de architecten van OMA (het bureau van architect Rem Koolhaas), waarin een stadion aan de Maas komt en het omliggende gebied ontwikkeld wordt met bedrijfsruimte, winkels en woningen én De Kuip een nieuwe bestemming krijgt.

De afgelopen week tekende zowel de directie van Feyenoord als de directie van het Stadion de plannen voor een nieuw stadion een paar honderd meter van het huidige. De nieuwe tempel wordt onderdeel van een groter plan, waarbij de hele wijk op de schop gaat en er centraal een kilometerslange strip komt met daaraan halverwege de jeugdopleiding Varkenoord en aan het begin een complex voor de eerste selectie.

Op 22 november krijgt de gemeenteraad de onderbouwing. Feyenoord City schermt met belangstelling van financiers uit binnen- en buitenland, maar zonder de financiële steun van de gemeente lijkt het fundament op drijfzand te rusten. Feyenoord-directeur Eric Gudde speelt geen rol meer in de lobby, nadat eerdere pogingen voor een verbeterd onderkomen stuk voor stuk op de klippen waren gelopen. Hij wil ook niets meer zeggen over het project waar hij in 2007 al aan begon. Destijds was de doelstelling om in 2018 een vernieuwd onderkomen te betrekken.

Maar eerst werd Feyenoord onder surséance gesteld en vervolgens ontstonden er Hoekse en Kabeljauwse twisten over renovatie of nieuwbouw. De meerderheid van de Feyenoord-familie kwam lijnrecht tegenover de directie te staan, toen bleek dat ook een vernieuwbouw van de huidige Kuip financieel en bouwkundig mogelijk zou zijn. Maar nieuwbouw bleef de enige mantra. Vanuit de gemeente werd er zelfs over tunnelvisie gesproken. De sentimenten rond De Kuip heeft niet alleen Bert van Oostveen ondervonden, ook Gudde kreeg te maken met een woedend Legioen.

Intussen is er via OMA dus ingezet op nieuwbouw met behoud van het gebouw De Kuip. In de huidige plannen is er wel een oudedagsvoorziening gevonden voor het stadion. Mensen kunnen er gaan wonen, er komt een Feyenoord-museum. Mits de peperdure plannen straks doorgaan natuurlijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.