Feyenoord ontwaakt na snelle goal Den Bosch

FC Den Bosch mocht even dromen van een stunt in De Kuip. Maar na de vroege voorsprong werd Feyenoord langzaam wakker, waarna de mannen van Ruud Gullit bouwden aan een eenvoudige zege: 4-2.

Feyenoord begon zeer matig aan de wedstrijd. En dat werd geïllustreerd door FC Den Bosch en Brayton Biekman in het bijzonder. In de derde minuut profiteerde de Hagenaar van een onoplettendheid van Chong-Gug Song, en kopte de bal fraai in de verste kruising uit een vrije trap van Paul Verhaegh.

FC Den Bosch speelde in het eerste half uur aardig mee. Daarvoor kregen de bezoekers alle gelegenheid van de apathisch ogende thuisploeg. Coach Henk Wisman toonde lef door met drie aanvallers en Dennis Schulp als middenvelder te starten.

Een van de gevolgen van die tactiek was dat de toch al niet sterke defensie van de bezoekers nog meer gaten ging vertonen. Naarmate het duel vorderde en Feyenoord beter ging spelen, werd dat mankement beter zichtbaar.

Peter Uneken veroorzaakt een strafschop In de 24ste minuut kwam Feyenoord langszij. Het doelpunt kwam enigszins uit de lucht vallen, want de Rotterdmmers hadden amper iets laten zien, maar Dirk Kuijt vond Salomon Kalou heel erg simpel. De Ivoriaan scoorde met een knappe volley.

Na die gelijkmaker was het wachten op de voorsprong van Feyenoord. Het kwaliteitsverschil was dusdanig, dat al snel duidelijk werd dat het de vraag was hoe lang FC Den Bosch de mannen van Gullit van een voorsprong af kon houden. Dat lukte tot de 36ste minuut. Peter Uneken haalde Kalou onderuit en Kuijt benutte de strafschop.

Na rust bouwde Feyenoord op het gemak de voorsprong uit, tegen het af en toe tegensputterende Den Bosch. Kalou tikte in de 59ste minuut binnen in de rebound, nadat Mampaey had gered op een uithaal van Patrick Paauwe en Kuijt in de eerste rebound de lat had geraakt. En Romeo Castelen werkte tien minuten later met zijn dijbeen een voorzet van de net ingevallen Thomas Buffel over de Bossche doellijn.

Feyenoord verzuimde echter de marge groter uit te laten vallen en verviel in de fout van de openingsfase. Zodoende kwam Den Bosch nog terug tot 4-2 via een door Koen van de Laak versierde en benutte strafschop. En kregen de Bosschenaren in de slotfase nog enkele flinke mogelijkheden via Paul Beekmans, Schulp en Biekman. Een derde goal bleek te veel gevraagd.