Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal na zinderend voetbalgevecht

Feyenoord heeft zondag ten koste van PSV de Johan Cruijff Schaal gewonnen. De wedstrijd in het Philips Stadion in Eindhoven werd er een om niet snel te vergeten. PSV en Feyenoord vermaakten het voetbalpubliek met een zinderende strijd, die pas na strafschoppen werd beslist.

PSV
PSV
ns
4 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Op voorhand leek PSV de beste papieren te hebben voor de strijd in Eindhoven en was het bij Feyenoord de vraag hoe de ploeg voor de dag zou komen onder de nieuwe trainer Brian Priske, de opvolger van Arne Slot. Het beloofde in ieder geval een interessante wedstrijd te worden en dat werd het ook in het Philips Stadion, waar Feyenoord de eerste speldenprikjes uitdeelde via Igor Paixão en Bart Nieuwkoop. In beide gevallen redde doelman Walter Benítez, die zich nog vaker zou onderscheiden.

PSV liet zich daarna zien en kreeg een goede mogelijkheid na een door Noa Lang opgezette aanval. De linksbuiten moest vorig seizoen maanden toekijken met een knieblessure en is inmiddels terug. Hij had een scherpe voorzet in huis die niet werd binnen gewerkt door Luuk de Jong. Even later opende Lang zelf de score. Jerdy Schouten, die als verdediger begon, speelde Johan Bakayoko in. De Belg gaf een splijtende pass op Lang, die hard raak schoot: 1-0.

De ploeg van trainer Peter Bosz kende daarna een goede fase, waarin het ook opviel dat het bij Feyenoord niet lekker liep. De strafschop die de bezoekers kregen kwam dan ook uit de lucht vallen. Gjivai Zechiël werd gevloerd door Fredrik Oppegard en Santiago Giménez benutte de penalty. Vervolgens lag de wedstrijd kort stil, omdat er trammelant was op de tribunes. Daar bleken plukjes Feyenoord-supporters te zitten, wat voor onrust zorgde.

Kort na de onderbreking sloeg Feyenoord opnieuw toe. Giménez was de defensie van PSV te slim af. Ryan Flamingo en Jordan Teze hadden het nakijken en na een goede pass van de Mexicaanse Feyenoord-aanvaller bleek ook Oppegard niet helemaal op de goede plek te staan, wat Nieuwkoop de gelegenheid gaf om er 1-2 van te maken. Het was daarna aan Benítez te danken dat het bij rust niet 1-3 stond. Hij redde toen Nieuwkoop en Oppegard beide voor de bal gingen en ook toen Paixão van dichtbij probeerde binnen te werken.

In de tweede helft bleef Giménez een plaag voor de defensie van PSV. De Mexicaan was sneller dan Schouten en werd pas gestopt toen Teze een uitstekende tackle op de bal inzette. Vervolgens liet PSV zich weer zien en dat leverde ook meteen de 2-2 op via De Jong. Joey Veerman en Malik Tillman zetten de aanval op en de spits stond op de juiste plaats om raak te schieten.

Was het daarmee gedaan met het spektakel? Nou, niet bepaald. Giménez had namelijk nog meer in petto voor PSV. Paixão speelde de bal na een lange pass meteen door naar de spits, die het op een lopen zette en op Benítez af ging. Giménez zette een stap opzij en de doelman van PSV ging de fout in door hem aan te tikken, waardoor er opnieuw een penalty volgde die Giménez zelf benutte: 2-3.

Het antwoord van PSV volgde ook. Bosz bracht Guus Til en Couhaib Driouech in en zij zorgden samen voor de gelijkmaker. Daar ging een voorzet van Johan Bakayoko aan vooraf. Til probeerde bij de bal te komen, maar kwam een teenlengte tekort. Wellenreuther redde met moeite, waarna Driouech Til in staat stelde om de 3-3 te maken.

Heel lang kon PSV alleen niet van dat doelpunt genieten, want Feyenoord kwam na 72 minuten voor de derde keer op voorsprong. Calvin Stengs legde aan voor een vrije trap en had een variant in gedachten. De bal ging naar de linkerkant, waar David Hancko stond opgesteld. Hij zette voor en bereikte aanvankelijk niemand. Invaller Ayase Ueda legde de bal echter terug, waarna de eveneens ingevallen Antoni Milambo voor de 3-4 zorgde.

Voor de verandering kreeg daarna ook PSV een strafschop. Nu was het Wellenreuther die Til aantikte en op de blaren moest zitten. Daarbij kwam de doelman van Feyenoord nog goed weg, want scheidsrechter Jeroen Manschot hield zijn kaarten op zak. Benítez kreeg eerder wel geel en Wellenreuther had in de eerste helft al een kaart gekregen voor praten. De keeper bleef echter staan en voorkwam de 4-4 van De Jong vanaf elf meter niet. De spits van PSV werd daarmee in zijn eentje topscorer van de Johan Cruijff Schaal met vijf treffers.

Omdat het na negentig minuten en zeven minuten aan extra tijd nog steeds 4-4 stond, kwam er een strafschoppenserie aan te pas om de kraker in Eindhoven te beslissen. In de reeks pakte Wellenreuther de tweede penalty van PSV, ingeschoten door Bakayoko. Til schoot de derde penalty van PSV hoog over, waarna Feyenoord de serie besliste via Hancko en Luka Ivanusec.