Feyenoord-defensie erg kwetsbaar bij spelhervattingen
Na de twee doelpunten van NAC Breda van zondagmiddag is Feyenoord de Eredivisieploeg met de meeste tegengoals uit dode spelmomenten. Voorafgaand aan de zestiende speelronde stond AZ met negen tegentreffers uit een dergelijke situatie nog op gelijke hoogte.
Net als Feyenoord moest ook AZ zondagmiddag genoegen nemen met een punt. Tegen Willem II (0-0) bleef het aantal geïncasseerde goals uit spelhervattingen op negen staan, terwijl Feyenoord er twee bij op moest tellen dankzij de rake kopstoten van Kees Luijckx (foto onder) en Nemanja Gudelj (foto linksboven).
Meer dan de helft van de twintig geïncasseerde goals van de Rotterdammers kwamen dit seizoen tot stand bij stilstaande situaties: zes vrije trappen, vier hoekschoppen en één penalty.
Daartegenover staat bovendien dat het elftal van trainer Ronald Koeman zelf slechts vier keer scoorde uit een strafschop. Corners en vrije trappen leverden nog geen enkel competitiedoelpunt op. De teams die dit seizoen het best georganiseerd zijn bij corners en vrije trappen van de tegenstander zijn Ajax, RKC Waalwijk, FC Twente en Vitesse. Ajax incasseerde twee goals bij corners, RKC en Vitesse kregen alleen een doelpunt tegen bij een directe vrije trap, terwijl Twente bij twee indirecte vrije trappen niet stond op te letten.
KeeperswisselErwin Mulder moest dit seizoen al na vier duels afhaken met een teenblessure en werd vervangen door de 1,78 meter lange Kostas Lamprou, die al de nodige kritiek kreeg op zijn optredens. Of de gedwongen keeperswissel invloed heeft op het hoge aantal tegengoals, wordt uit de cijfers niet helemaal duidelijk.
Voordat Mulder geblesseerde raakte, kreeg hij in de eerste vier competitiewedstrijden drie goals tegen, waarvan twee uit spelhervattingen. Filip Djuricic scoorde namens SC Heerenveen uit een penalty, terwijl Heraclied Lerin Duarte een vrije trap langs Mulder schoot. In de twaalf resterende duels waarin Lamprou (foto) onder de Feyenoord-lat stond, moest de Rotterdamse defensie vervolgens zeventien goals toestaan, waarvan er negen bij een dood spelmoment vielen. Die aantallen zijn percentueel gezien minder slecht dan die van Mulder, die echter onmogelijk kan worden beoordeeld op de eerste vier duels van dit seizoen.
WanordeTijdens de vorige jaargang had Feyenoord met Mulder in het doel echter nog niet te kampen met dergelijke defensieve problemen. In 34 duels hoefde de 23-jarige Rotterdammer slechts negen tegengoals uit spelhervattingen toe staan. Drie daarvan waren bovendien een penalty. Als de weer herstelde Mulder in de basis is teruggekeerd, zal blijken of zijn afwezigheid inderdaad de oorzaak van de wanorde in de Rotterdamse defensie is. (Tim Vos)
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.