FIFA: 300 miljoen dollar opleidingsgeld verdwenen

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week Tom Knipping over de plannen van de FIFA om de geldstromen rond transfers te gaan beheren. 

FIFA: 300 miljoen dollar opleidingsgeld verdwenen

De FIFA gaat de clubs helpen om de solidariteits- en opleidingsvergoedingen bij transfers te innen. Bij elke internationale overgang moeten deze compensaties worden uitgekeerd aan de verenigingen die de speler hebben opgeleid, maar uit onderzoek blijkt dat honderden miljoenen nooit zijn uitbetaald.

'Driehonderd miljoen dollar is op de een of andere manier niet naar clubs gegaan die er wel recht op hebben', liet een FIFA-toezichthouder recent weten. Enerzijds komt dat door een slechte administratie bij kleinere (amateur)clubs in vooral Zuid-Amerika, waar vaak moeilijk is na te gaan waar de spelers precies zijn opgeleid. Anderzijds is het probleem dat de bedragen niet automatisch worden uitgekeerd.

De verantwoordelijkheid ligt bij de kopende club, die soms zonder blikken of blozen miljoenen aan tekengelden en makelaarscommissies overmaakt, maar minder zorgvuldig is met het compenseren van opleidende clubs uit het verleden.  De bedragen kunnen behoorlijk oplopen. De solidariteitsvergoeding bedraagt vijf procent. Bij een transfer van Frenkie de Jong (75 miljoen euro) gaat het bijvoorbeeld om 3,75 miljoen euro die moet worden gereserveerd voor de clubs die hem sinds zijn twaalfde hebben getraind.

Daarnaast is er de opleidingsvergoeding. Dat bedrag is afhankelijk van de investeringen die clubs doen in hun jeugdopleiding en bedraagt maximaal negentigduizend euro per opleidingsjaar. Door het gebrek aan betalingsdiscipline heeft de FIFA nu besloten om het heft in eigen hand te nemen en een bank op te richten, die van elke speler een elektronisch paspoort met al zijn vorige clubs bijhoudt en verzekert dat de vergoedingen aan de juiste partijen worden uitgekeerd. In 2020 verwacht de FIFA zo 360 miljoen euro te gaan verspreiden.

Waarschijnlijk is dit pas het begin. Uiteindelijk wil de FIFA ook alle transfersommen en makelaarscommissies via het nieuwe systeem laten lopen. Volgens de FIFA is dit nodig voor het broodnodige toezicht op de wildwestachtige spelersmarkt, maar de meer cynische volgers stellen dat juist de FIFA zelf een nieuw verdienmodel heeft ontdekt.

Net als bij een gewone bank zal er straks mogelijk voor transacties betaald moeten worden. Aangezien de transferindustrie is gegroeid naar een business van zes miljard euro, zou de FIFA ook behoorlijke rente-inkomsten kunnen opstrijken als het geld enige dagen wordt vastgehouden op de eigen bank.

Voordeel van het nieuwe systeem is dat clubs aan de basis van de piramide hun deel krijgen, maar duidelijk is ook dat de wereldvoetbalbond nog machtiger wordt nu ze naast organiseren en vermarkten van het WK de geldstromen rond transfers gaat beheren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.