FIFA draait eigen beslissing terug: licentie weer verplicht voor zaakwaarnemers

Reacties

Per 9 januari wordt de vernieuwde FIFA-regelgeving voor zaakwaarnemers aangenomen. De wereldvoetbalbond heeft besloten dat het licentiesysteem terug moet keren en kondigt vrijdag ook een limiet op makelaarskosten aan.

FIFA draait eigen beslissing terug: licentie weer verplicht voor zaakwaarnemers
© Pro Shots

In december 2022 ging de FIFA Council akkoord met de voorgestelde wijzigingen in makelaarsland, een maand later rolt de FIFA het plan dus definitief uit. Opvallend, want in 2015 was het de FIFA zelf die besloot dat intermediairs niet langer een FIFA-licentie nodig hadden en dat er geen examen afgelegd diende te worden voordat een makelaar de voetbalwereld kon betreden.

Sindsdien moesten de nationale bonden de spelersbegeleiders registeren. Een jaar na de invoering van die regels kwam de KNVB nog op een totaal van 267 zaakwaarnemers uit. Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van de situatie daarvoor.

Die nieuwe regels zijn nu dus weer van tafel geveegd door de FIFA, dat zaakwaarnemers zonder licentie wel de tijd geeft om het papiertje alsnog te halen. Pas vanaf 1 oktober 2023 is de FIFA-licentie écht nodig om als belangenbehartiger actief te zijn in de voetbalwereld.

Een ander groot punt in de nieuwe regelgeving van de FIFA is de limiet op makelaarskosten. De hoge extra kosten zijn een doorn in het oog van de FIFA, als voorbeeld wordt regelmatig de transfer van Paul Pogba naar Manchester United aangehaald. Onder de inmiddels overleden Mino Raiola verruilde Pogba voor een bedrag van 105 miljoen euro Juventus voor Man Utd, Raiola hield aan die deal in totaal zo'n 49 miljoen euro over, wat hij verspreid over diverse jaren kreeg.

In de nieuwe situatie wordt de beloning voor een zaakwaarnemer aan banden gelegd. De FIFA maakt daarbij onderscheid tussen zaakwaarnemers die alleen met spelers werken en zaakwaarnemers die ook voor clubs actief zijn. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat een intermediair speler en club bij elkaar brengt en daar geld voor krijgt.

Makelaarscommissies op transfers en salarissen komen op maximaal drie procent te liggen voor een intermediair die een speler bijstaat, zes procent als een zaakwaarnemer een speler én kopende club helpt en tien procent als de zaakwaarnemer werkt voor de verkopende club. Bovenstaande percentages gelden als een speler 200 duizend dollar of meer per jaar krijgt.

Voor de liefhebbers van droge kost is de nieuwe regelgeving te lezen in dit rapport van de FIFA.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.