FIFA grijpt Diarra-uitspraak aan om transfersysteem te hervormen

Reacties

De FIFA heeft via de officiële kanalen bekendgemaakt een wereldwijde dialoog te starten over het transfersysteem. Aanleiding vormt de zaak-Diarra.

FIFA grijpt Diarra-uitspraak aan om transfersysteem te hervormen
© Pro Shots

'Deze aankondiging volgt op de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zaak-Diarra en is in lijn met de strategische doelstelling van de FIFA om het transfersysteem verder te verbeteren, waarbij sinds 2016 aanzienlijke vooruitgang is geboekt', valt te lezen in het statement van de wereldvoetbalbond.

In de komende dagen zal de FIFA belanghebbenden formeel uitnodigen om commentaar te leveren en ideeën voor te stellen met betrekking tot artikel 17 van de regelgeving met betrekking tot transfers (gevolgen van het beëindigen van een contract zonder geldige reden).

'De FIFA kijkt ernaar uit om haar regelgevend kader verder te ontwikkelen, uiteraard rekening houdend met de standpunten en input van alle relevante en betrokken partijen', aldus FIFA Chief Legal & Compliance Officer Emilio García Silvero. 'De FIFA ziet het Diarra-besluit als een kans om haar regelgevend kader te blijven moderniseren, wat sinds 2016 een van de verklaarde doelstellingen van de FIFA-voorzitter is.'

Hoe zit het nu met artikel 17?

Voetballers kunnen op dit moment niet zomaar weg als ze ontevreden zijn met hun baas. Zij vallen onder artikel 17 van het FIFA-transferreglement. Daarin staat dat ze een schadevergoeding moeten betalen als ze eenzijdig opzeggen. Bovendien lopen ze het risico op een schorsing. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen ze op eigen houtje vertrekken, bijvoorbeeld als het salaris niet meer wordt uitbetaald.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.