FIFA lijdt juridische nederlaag: bepaalde transferregels juridisch onhoudbaar
Het Europese Hof van Justitie heeft vrijdag uitspraak gedaan in de zaak die Lassana Diarra aanspande tegen de FIFA. Het Hof stelt Diarra in het gelijk in zijn betoog dat sommige transferregels van de wereldvoetbalbond niet deugen. Ze pleiten desondanks niet voor het op de schop gooien van het gehele transfersysteem.
De zaak
Diarra kreeg in 2014 een boete van 10,5 miljoen euro van de FIFA, alsmede een speelverbod voor vijftien maanden. Dit nadat zijn toenmalige werkgever Lokomotiv Moskou een rechtszaak tegen hem had aangespannen wegens contractbreuk nadat de middenvelder naar verluidt een paar trainingen had overgeslagen om financiële perikelen. Bij het zoeken naar een nieuwe club werd duidelijk dat die nieuwe club zou moeten opdraaien voor die boete, en dat schrok bijvoorbeeld Charleroi flink af.
Diarra liet het daar niet bij zitten en klaagde de FIFA aan wegens het derven van inkomsten. Samen met de advocaat die in de jaren '90 succesvol het Bosman-arrest bepleitte, stond hij tegenover de wereldvoetbalbond om te betogen dat de contractregels van de FIFA juridisch niet houdbaar zijn. Als die inderdaad volledig ongeldig verklaard worden, mogen spelers te allen tijde naar nieuwe clubs transfereren, zonder dat hun huidige werkgevers ze aan een contract hadden kunnen houden. Dat zou het einde betekenen van het transfersysteem zoals we dat nu kennen, waar clubs in bijvoorbeeld de Eredivisie hun inkomsten voor een belangrijk deel aan verdienen.
De uitspraak
Het Hof heeft zich erover gebogen, en zo ver lijkt het niet te gaan. Aan de ene kant wil het meegaan in de argumentatie van de FIFA. 'De beperking in het vrije verkeer van profvoetballers kan worden gerechtvaardigd omdat het een publiek belang dient dat clubcompetities doorgang kunnen vinden, en daar is enige stabiliteit in de selecties voor nodig', zo verdedigt de rechter in elk geval de grondbeginselen van het bestaande transfersysteem.
Toch, vindt het Hof, deugt de zaak-Diarra niet. 'De regels gaan, in de huidige zaak althans, verder dan wat nodig is om het voetbal stabiel te houden, en dat kan profvoetballers grote sportieve en financiële schade berokkenen', is het kritische oordeel.
De gevolgen
Let wel dat de gevolgen ervan nog duidelijk moeten worden. Duidelijk is in elk geval dat de FIFA aan het werk moet, want deze zaak hebben ze verloren. Hoeveel er veranderd moet worden, zal in de komende maanden of jaren blijken. Een volledige revolutie lijkt, op dit moment, nog niet aan de orde. Een rechtbank in de Waalse stad Bergen, waar Diarra zijn juridische strijd is begonnen, moet nu aan de hand van het oordeel van het Hof gaan bepalen wat de consequenties worden.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login