'FIFA onderzoekt Beckenbauer, D'Hooghe en Spaanse preses'
Tot de individuen over wie de FIFA onlangs een aanklacht indiende bij de Zwitserse autoriteiten behoren volgens Die Welt en enkele andere kranten een paar vooraanstaande (voormalige)FIFA-officials. Zo zouden onder anderen Franz Beckenbauer en Michel D'Hooghe aan een nader onderzoek zijn onderworpen door Michael Garcia.
Bij het naar buiten brengen van een samenvatting van het onderzoeksrapport van Garcia naar de toewijzingen van de WK's in 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, stelde de wereldvoetbalbond dat de bidteams van de verschillende landen niet dusdanig over de schreef waren gegaan dat ze zich aan corruptie schuldig hebben gemaakt. Niet veel later werd echter bekend dat bij de Zwitserse justitie een verzoek was ingediend onderzoek te doen naar niet bij naam genoemde personen.
Die Welt zegt donderdag in een groot artikel te weten om wie het gaat. Zo zou Beckenbauer (foto) zichzelf in een kwaad daglicht hebben gesteld bij Garcia door afgelopen zomer niet te willen antwoorden op de vragenlijst die hij had ontvangen. De Duitse voetbalicoon, voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, wilde alleen meewerken als hij de vragen in het Duits zou krijgen. Het leverde hem heel even een schorsing op, die later weer werd opgeheven toen Der Kaiser alsnog meewerkte.
D'Hooghe
Maar bovendien zou Beckenbauer als stemgerechtigde ook (te) nauwe banden hebben gehad met het Australische WK-bid. D'Hooghe, ex-voorzitter van de Belgische voetbalbond, lid van het uitvoerend comité en voorzitter van de medische commissie van de FIFA, is op zijn beurt verdacht omdat zijn zoon na de toewijzing van het WK aan Qatar een baan als arts kreeg in het Arabische land. Hij erkende tegen Die Welt dat hij daarover duidelijkheid had moeten verschaffen.
Behalve Beckenbauer en D'Hooghe hangt ook Ángel María Villar, vice-preses van de FIFA en voorzitter van de Spaanse bond, een schorsing voor alle voetbalactiviteiten boven het hoofd. De 64-jarige oud-speler van Athletic de Bilbao en de Spaanse nationale ploeg heeft zich de afgelopen maanden openlijk verzet tegen de hervormingen die de FIFA onder leiding van Garcia wil doorvoeren. Ook hij weigerde antwoord te geven op de vragen van de Amerikaanse onderzoeker.
Tot slot moet ook Harold Mayne-Nicholls vrezen voor de toorn van Garcia. De 53-jarige Chileen, voormalig FIFA-official en in het verleden voorzitter van zijn nationale bond, zou vóór de toewijzing van het WK aan Qatar hebben geprobeerd bij een groot Qatarees voetbalproject een baan te regelen voor zijn zoon en een neef. Dat Mayne-Nicholls ageerde tegen een WK in de woestijn, woog niet op tegen zijn verdachte activiteiten in Qatar.
Platini
Ook UEFA-voorzitter Michel Platini heeft banden met de organisator van het omstreden WK in 2022, maar de 59-jarige Fransman ontspringt de dans. Platini verantwoordde zich volgens Die Welt voor de steun die hij aan de toewijzing van het WK aan Qatar gaf met de verklaring dat dit goed is voor de wereldwijde ontwikkeling van het voetbal, waarvoor Platini zich altijd heeft hardgemaakt. Dat zijn zoon een baan bij een Qatarees staatsfonds heeft en hijzelf op de avond voordat hij zijn stem uitbracht met de emir heeft gedineerd, maakte de Fransman verdacht. Hij heeft Garcia desondanks ervan kunnen overtuigen dat hij zijn stem op Qatar belangeloos heeft uitgebracht.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login