FIFA-visie: meer beoefenaars en discussie transfersysteem
De FIFA zal de komende tien jaar 3,6 miljard euro investeren in de ‘ontwikkeling van de sport’. Dat staat in het document FIFA 2.0, dat de wereldvoetbalbond donderdag publiceerde. 'Het geld dat we verdienen met de toernooien gaat terug naar het voetbal.'
President Gianni Infantino wil dat het aantal mensen met een rechtstreekse link met het voetbal - als beoefenaar of intensief volger - bij het eerste fluitsignaal van het WK 2026 is toegenomen tot zestig procent van de wereldbevolking. Momenteel bedraagt dit percentage 45. Een ander belangrijk streven is het verdubbelen van het aantal vrouwelijke voetballers naar zestig miljoen.
Tot zover de belangrijkste concrete, volgens de FIFA haalbare, doelen. Om deze objectieven te halen, wil de wereldvoetbalbond een 'sterkere organisatie neerzetten', 'de voetbalbeleving van fans verbeteren' en het 'voetbal verder laten groeien'. Interessant, in het kader van de discussie over Qatar 2022, is het tussenkopje 'Champion Human Rights'. Hierin verhaalt de FIFA onder meer wat er allemaal op het gebied van mensenrechten is bereikt in de afgelopen periode. Een speciaal comité ziet er volgens Infantino en de zijnen op toe dat de rechten van arbeiders in Qatar worden gerespecteerd en dat ze voldoen aan de internationale standaarden.
Een interessant punt is dat de FIFA intensiever samen wil werken met de zogeheten 'stakeholders', waarmee onder meer de belangenvereniging voor clubs ECA wordt bedoeld. De wereldvoetbalbond wil onder meer bestuderen of het in 2001 ingevoerde transfersysteem moet worden aangepast.
Een belangrijk speerpunt van Infantino is het uitbreiden van het aantal deelnemende landen aan het WK. Als het aan de Zwitser ligt, doen vanaf 2026 liefst 48 teams mee aan de mondiale eindronde. In januari 2017 neemt de FIFA hierover een besluit.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login