FIFPro wil na Neymar-transfer herziening transferregels

Reacties

De Europese Commissie moet zich buigen over het huidige transfersysteem. Dat verzoek komt van de internationale spelersvakbond FIFPro naar aanleiding van de recordtransfer van Neymar.

FIFPro wil na Neymar-transfer herziening transferregels

In de ogen van de FIFPro moet er een 'diepgravend' onderzoek komen naar het systeem van transfers, dat stamt uit 2001 en inmiddels toe is aan een herziening. 'Het is onze prioriteit vanwege het beschermen van de rechten van spelers én in het belang van het voetbal', aldus secretaris-generaal Theo van Seggelen.

De spelersvakbond wil meer onderzoek. 'De FIFPro vraagt de Europese Commissie om de stroom van transfergelden binnen de Europese Unie te onderzoeken om te begrijpen wat de gevolgen zijn voor de competitieve balans', aldus Van Seggelen in een statement van de vakbond. 'De recordtransfer van Neymar is het laatste voorbeeld van hoe het voetbal het domein is geworden van een selecte groep van rijke clubs.'

De internationale spelersvakbond waarschuwt al langer voor de gevolgen van deze centralisatie van de financiële macht. 'De opgeblazen en verstoorde markt, met escalerende transfersommen in het hart ervan, hebben geholpen de sportieve balans te verstoren. Het transfersysteem van de FIFA is anticompetitief, ongerechtvaardigd en illegaal', aldus de FIFPro, die in 2015 een officiële klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie om een einde te maken aan de gekte op de transfermarkt en om meer balans te brengen.

De overstap van Neymar roept meer vraagtekens op. Omdat de Braziliaan de afkoopsom zelf ophoest, kunnen zijn vader en zijn adviseur Wagner Ribeiro fluiten naar een aanzienlijk bedrag aan bemiddelingskosten. Maar ook is de vraag wat de waarde is van een doorverkoopclausule in het geval dat een speler zichzelf vrij koopt. Hetzelfde geldt voor de opleidingsvergoeding, waar clubs recht op hebben. Santos hoeft zich daar geen zorgen over te maken, aangezien Neymar er volgens Globo bij PSG op aangedrongen heeft om de vier procent over te maken naar zijn voormalige Braziliaanse club. Het zou om zo'n tien miljoen euro gaan.

Einde van MSN-tijdperk: de goals, de titels en de erfenis van Neymar
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.