Financial Fair Play-regels verder onder druk
Dankzij een uitspraak van een Brusselse rechter zijn de financiële regels die de UEFA hanteert langzaamaan een hoofdpijndossier aan het worden voor de Europese voetbalunie. Die rechter heeft een door advocaat Jean-Louis Dupont, bekend van het Bosman-arrest in 1995, aangespannen zaak doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.
Dupont handelt daarbij in opdracht van spelersmakelaar Daniel Striani. De Belgische agent heeft namens enkele vakgenoten en fans van de Europese grootmachten Manchester City en Paris Saint-Germain een zaak aangespannen tegen de Financial Fair Play-regelgeving (FFP), het kindje van preses Michel Platini (foto). Omdat de Brusselse rechter geen uitspraak wilde doen, moet het Europese hof gaan bepalen of die regels (met daarbij horend de sancties) in strijd zijn met de fundamentele vrijheden op het gebied van vrije concurrentie, vrij verkeer van geld, de vrijheid tot investeren, vrij verkeer van werknemers en vrij verkeer van diensten.
Het FFP-systeem is door de UEFA vanaf medio 2011 stapsgewijs ingevoerd om onder meer de eerlijke concurrentie te bevorderen en dieprode cijfers bij clubs tegen te gaan. Een van de bepalingen daarbij is dat clubs over drie jaar niet meer dan 45 miljoen euro verlies mogen schrijven. Omdat PSG en City de regels in het verleden al overschreden werden die clubs gestraft met boetes van zestig miljoen euro en een inkrimping van de Champions League-selectie.
Opgeschort
Aanvankelijk zou de UEFA op korte termijn een tweede fase doorvoeren. Een van de hoofdpunten daarbij was het omlaag brengen van het maximale bedrag aan rode cijfers. Dat zou van 45 miljoen euro naar 30 miljoen euro teruggaan. Door de huidige doorverwijzing van de zaak-Striani naar het Europese Hof is de invoering van die vervolgfase opgeschort.
Die opschorting is niet alleen goed nieuws voor clubs als PSG en Manchester City, maar bijvoorbeeld ook voor Vitesse. Clubs die rond die kritieke grens bivakkeerden mogen nu immers vijftien miljoen extra aan rode cijfers schrijven, zonder dat er sancties volgen.
Namens de clubs is er al veel langer kritiek op het FFP-systeem. Daarop, en mogelijk met bovenstaande ontwikkelingen in zijn achterhoofd, liet Platini al weten na te denken over een versoepeling van de regels waarvan hij zelf een grote voorvechter was. Komende week zal de UEFA in Praag verder praten over het dossier.
Bom
Dat Dupont zich bemoeit met de zaak is voor de UEFA een teken aan de wand. De Belgische jurist legde in 1995 een bom onder het toenmalige transfersysteem met het zogeheten Bosman-arrest. Omdat het Europese Hof van Justitie destijds Dupont gelijk gaf hoefden clubs geen transfersom meer te betalen voor spelers die over een aflopende verbintenis beschikten. Ook werd destijds het maximale aantal buitenlanders per club opgeheven. Het Bosman-arrest zorgde zodoende voor een fundamentele verandering van de voetbalwereld.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login