Flick is foutloze status kwijt bij Barcelona na vroege rode kaart

Barcelona is voor het eerst onder leiding van Hansi Flick verslagen. Arbiter Allard Lindhout stuurde bij zijn CL-debuut Eric García al na tien minuten van het veld met een rode kaart, wat de nederlaag van de Catalaanse grootmacht inleidde – ondanks de eerste CL-goal van Lamine Yamal.

Monaco
Monaco
2 - 1
Barcelona
Barcelona

In de officieuze start van dit voetbalseizoen ging Barcelona met 0-3 onderuit tegen AS Monaco voor de Trofeu Joan Gamper. Hoewel Barcelona sindsdien een uitstekende indruk maakt, leek het er al vroeg op dat een soortgelijk scenario zich zou aandienen. Na een dramatische pass van Marc-André Ter Stegen liep García in zijn eerste basisplaats van dit seizoen Takumi Minamino noodgedwongen onderuit.

De debuterende arbiter Lindhout vond Minamino een doorgebroken speler en stuurde García als snelste speler van Barcelona ooit in de Champions League met rood van het veld. Een paar minuten later schoot Maghnes Akliouche op fraaie wijze zijn eerste goal in het miljardenbal tegen de touwen en waren de rapen gaar voor de Catalaanse grootmacht.

Bij Barcelona vond men overigens dat ook Monaco een rode prent had verdiend, nadat de doorgebroken Raphinha licht aangetikt werd op zijn enkel. Lindhout, die zijn handen meer dan vol had in het prinsdom, vond het echter niets en ook VAR Dennis Higler kwam niet op de lijn. Ondanks de rode kaart en achterstand wisselde Flick heel lang niet en kreeg zijn elftal met tien man toch weer enig grip op de wedstrijd.

Dankzij supertalent Lamine Yamal kwamen de bezoekers binnen het half uur naast Monaco: daarmee werd hij de op een na jongste doelpuntenmaker in de Champions League ooit. Alleen Ansu Fati kwam op een jongere leeftijd tot een treffer in het miljardenbal. De inmiddels 21-jarige aanvaller zat voor het eerst na zijn blessureleed weer op de Barça-bank en viel enkele minuten voor tijd zelfs nog even in.

Maar Flick hield lang vast aan het elftal dat goed weerstand kon bieden aan het elftal Monegasken, bij wie een treffer van Wilfried Singo terecht werd afgekeurd vanwege buitenspel. In de tweede helft kon het tiental van Barcelona goed tegenstand bieden aan de thuisclub, mede door de vaak succesvolle buitenspelval. Toen George Ilenikhena een kwartier voor tijd ontsnapte aan het stappen van de Catalanen en met enig fortuin zijn eerste goal namens Monaco aantekende, moest Flick alsnog voor het eerst wisselen.

Niet Fati, die mogelijk een helft zou kunnen spelen volgens de Duitse coach, maar Sergi Domínguez, Ferran Torres en Gerard Martín werden als eerste ingebracht om een nieuwe nederlaag tegen Monaco te voorkomen. Dat lukte niet: Monaco had zelfs de beste kansen op een derde goal, maar anders dan in de Trofeu Joan Gamper viel die niet. Dat was mede omdat een door Lindhout gegeven penalty door VAR Higler teruggedraaid werd.

Desondanks is de eerste nederlaag van de hiervoor nog foutloze Flick een feit. Het grote aantal afwezigen (onder anderen Frenkie de Jong, Dani Olmo, Marc Bernal, Fermín López en Ronald Araujo) en het enigszins ongelukkig zijn met scheidsrechter Lindhout zijn verzachtende factoren voor de Duitse coach. Desondanks een valse start voor Barcelona in de Champions League tegen Monaco, bij wie Jordan Teze ondanks een serieuze warming-up negentig minuten op de bank bleef.