Fortuna Sittard ziet af van overname door Turkse mediatycoon
De overname van Fortuna Sittard door de Turkse mediatycoon Acun Ilicali is vrijwel zeker afgeketst. Na bijna een jaar wachten op groen licht van de KNVB bleken beide partijen er te zeer verschillende visies op het runnen van een club op na te houden.
Fortuna kreeg gaandeweg de gesprekken met de vermogende zakenman het idee dat hij toch een wel heel nadrukkelijk zijn stempel wilde drukken op de te varen koers, ook op technisch vlak. In feite kwam het erop neer dat Ilicali ervan uit leek te gaan dat hij, indien goedgekeurd door de KNVB, de vrije hand zou krijgen in het invullen van de organisatie. Hij wilde bijvoorbeeld zelf beslissen wie de trainer zou zijn en gaf de voorkeur aan een grotere naam dan Sjors Ultee in de dug-out.
De huidige beleidsbepalers vreesden dat de clubidentiteit en het opbouwwerk van de afgelopen jaren in gevaar zouden komen. Fortuna zag het niet zitten zich over te leveren aan de grillen van een man zonder stevige connectie met de club of de Nederlandse voetbalwereld. Ook huidig eigenaar en voorzitter Isitan Gün (foto), de man die zijn landgenoot warm maakte voor Fortuna, zag uiteindelijk meer gevaren dan mogelijkheden.
Ilicali was de beoogd opvolger van Gün als grootaandeelhouder van Fortuna. De Turkse clubredder, in bezit van 85 procent van de aandelen, wilde een belang van zestig procent afstaan aan de man die hij al 25 jaar kent. Die zegde in ruil een investering van minimaal acht miljoen euro in de club toe. Fortuna dacht zich onder aanvoering van Ilicali stevig te kunnen nestelen in de middenmoot van de Eredivisie.
De aspirant-eigenaar was nog niet goedgekeurd door de KNVB, maar hij liet zich in Sittard al nadrukkelijk gelden. Hij stuurde regelmatig twee adviseurs naar de training en kwam zelf een aantal keren naar een wedstrijd, per privéjet. Fortuna haalde voor dit seizoen enkele relatief dure spelers, zoals Mats Seuntjens, Ben Rienstra en Sebastian Polter. Ilicali was op de achtergrond nauw betrokken bij die transfers, ook financieel.
De grote vraag is nu of het afketsen van een overname nog vervelende gevolgen gaat hebben voor Fortuna. De geruchten gaan dat Ilicali zou aandringen op compensatie voor het geld dat hij al investeerde. Het wordt door Fortuna ontkend, zoals ook het afketsen van de gesprekken met de Turkse investeerder officieel door niemand wordt bevestigd. Betrokken partijen zeggen nog altijd constructief met Ilicali in gesprek te zijn en geen uitkomst definitief uit te sluiten.
Een maand geleden erkende algemeen directeur Ivo Pfennings in VI wel al dat Fortuna bezig was alternatieven. Die zoektocht is in volle gang. Fortuna hoopt nog altijd een andere investeerder naast Gün te kunnen strikken om de toekomst ook op lange termijn te kunnen waarborgen en een volgende stap op de ranglijst te kunnen maken.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login