Frankrijk klaart de klus tegen Togo

Na twee matige optredens tegen Zwitserland en Zuid-Korea moest Frankrijk zich via het al uitgeschakelde Togo zien te plaatsen voor de achtste finale. Dat lukte, maar Les Bleus kwamen pas in de tweede helft op gang (2-0).

Voor het eerst dit toernooi stuurde bondscoach Raymond Domenech twee centrale aanvallers het veld in. De schorsing van aanvoerder Zinedine Zidane maakte de weg vrij voor een basisplaats voor David Trezeguet. Samen met Thierry Henry moest hij ervoor zorgen dat Frankrijk met twee goals verschil zou winnen.

Trezeguet vestigde inderdaad de aandacht op zich, maar dan toch vooral door het om zeep helpen van kansen. Al na drie minuten schoot de aanvaller van Juventus uit de draai op doel waar hij de bal beter had kunnen meegeven aan Thierry Henry. Vervolgens miste hij nog twee goede mogelijkheden en stond hij bij drie kansrijke aanvallen in buitenspelpositie. Andere opvallende man aan de zijde van de Fransen was Franck Ribery. De 23-jarige middenvelder leverde een aantal goede voorzetten af, maar in de afronding faalde hij hopeloos. Tot tweemaal toe dook hij geheel vrij op in het strafschopgebied van Togo, maar in beide gevallen schoot hij huizenhoog over.

Toch was het Ribery die aan de basis stond aan de Franse kwalificatie voor de achtste finale. Uit zijn pass schoot Patrick Vieira uit de draai de bevrijdende 1-0 binnen. Togo, dat tot dan toe aardig meespeelde, gooide na die treffer de handdoek in de ring. Na doorkoppen van Vieira zorgde Henry vlak na de 1-0 al voor 2-0 en hadden De Haantjes de twee benodigde doelpunten op zak.

Al met al toonde Frankrijk beterschap ten opzichte van de eerste twee duels. Het spel was nog niet groots, maar de Fransen creëerden wel veel kansen. Dat is goed nieuws in de aanloop naar de kraker tegen Spanje in de achtste finale. De vraag is alleen welke elf spelers coach Domenech dan de wei instuurt. Grijpt hij terug naar het systeem met één spits of houdt hij vast aan de iets aanvallender variant?