Frankrijk loopt groepswinst mis ondanks eerste EK-goal van Mbappé

Reacties

Frankrijk heeft naast groepswinst gegrepen door tegen Polen een voorsprong uit handen te geven. Kylian Mbappé leek bij zijn rentree de matchwinner te worden in Dortmund, maar Robert Lewandowski voorkwam dat. Oostenrijk profiteerde daar van in Poule D, waarin Oranje derde is geworden.

Frankrijk loopt groepswinst mis ondanks eerste EK-goal van Mbappé
© Pro Shots
Frankrijk
Frankrijk
1 - 1
Polen
Polen

Doordat Frankrijk al zeker was van een plek in de achtste finale kon Didier Deschamps het zich veroorloven wat te experimenteren. De bondscoach hield Antoine Griezmann verrassend buiten de basis tegen Polen en koos voor een middenveld met meer zekerheid dan creativiteit, met N'Golo Kanté, Adrien Rabiot en Aurélien Tchouaméni. Links voorin kreeg de 21-jarig Bradley Barcola een kans, hij moest Kylian Mbappé aan kansen helpen. Laatstgenoemde kon op weg naar de knock-outfase voor het eerst testen hoe het is om een wedstrijd te spelen met een masker.

Mbappé vertolkte niet de hoofdrol bij de eerste kansen die Frankrijk kreeg. Theo Hernández stuitte met een knal richting de korte hoek al vroeg op de Poolse doelman Lukasz Skorupski. De vervanger van Wojciech Szczesny bracht ook redding op een schot van Ousmane Dembélé. Aan de andere kant was de beste kans in het eerste halfuur voor Robert Lewandowski, voor wie deze wedstrijd ook in het teken stond van terugkeren in het Signal Iduna Park. In het stadion waarin de Poolse ster zo vaak scoorde voor Borussia Dortmund kreeg hij zijn kopbal niet tussen de palen. Lewandowski was tegen Frankrijk voor het eerst dit EK gestart, na hersteld te zijn van een bovenbeenblessure.

Mbappé leek een halfuur nodig te hebben om zijn draai te vinden, daarna werd hij de grootste bron van gevaar. De 25-jarige aanvaller was in het laatste kwartier voor rust tot twee keer toe dicht bij de 1-0. Beide keren kreeg hij de bal uit een moeilijke hoek niet voorbij Skorupski, die uitgroeide tot de uitblinker bij Polen.

Tot opluchting van de Fransen was de doelman die onder contract staat bij Bologna in de 56ste minuut dan eindelijk eens kansloos. Dat was nadat de bal op de stip was gegaan na een overtreding op de vliegensvlugge Ousmane Dembélé. Mbappé benutte de strafschop feilloos door de bal in de rechterhoek te plaatsen. De 1-0 was al zijn dertiende doelpunt op een eindtoernooi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Frankrijk was dominant en Deschamps zag na een uur ruimte om onder anderen Kanté wat rust te gunnen. Er leek niets aan de hand voor Les Bleus, maar dat veranderde een kwartier voor tijd. Dayot Upamecano vergaloppeerde zich, met een overtreding op Karol Swiderski veroorzaakte hij een strafschop. De penalty werd in eerste instantie gemist door Lewandowski. De goalgetter kreeg een herkansing doordat Maignan te vroeg van zijn lijn was gekomen en scoorde bij de herkansing wel: 1-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Fransen kregen in de slotfase door dat door de stand in Berlijn, waar Oostenrijk op voorsprong was gekomen tegen Nederland, nog een goal nodig was voor groepswinst. De druk op Polen werd opgevoerd, maar een winnende treffer leverde dat niet meer. Frankrijk gaat als nummer twee van Groep D door naar de achtste finale. Voor Polen is het toernooi voorbij.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Oostenrijk
3
2
0
1
6-4
+2
6
2
Frankrijk
3
1
2
0
2-1
+1
5
3
Nederland
3
1
1
1
4-4
0
4
4
Polen
3
0
1
2
3-6
-3
1
* Actueel tot en met 1 jul. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.