Franse revolutie: tweede club uit Parijs overgenomen door stinkend rijke familie

Reacties

Een voetbalrevolutie in Frankrijk: de tweede club uit de hoofdstad, Paris FC, staat op het punt overgenomen te worden door de familie Arnault, eigenaar van zo'n beetje ieder luxe modemerk ter wereld. Oh, en Red Bull doet ook mee. Wie zijn de Arnaults en wat zijn hun plannen in Parijs?

Franse revolutie: tweede club uit Parijs overgenomen door stinkend rijke familie
© Pro Shots

De familie Arnault staat op het punt om de meerderheid van de aandelen van Paris FC op te kopen. Antoine Arnault (foto) om precies te zijn, zoon van Bernard Arnault. Bernard is een van de rijkste personen ter wereld. Dat vermogen vergaarde hij als oprichter en voorzitter van Louis Vuitton Moët Hennesy, een conglomeraat met zo'n beetje alle grote luxemerken die je je kunt bedenken. Belvedere, Hennessy, Moët & Chandon, Dom Pérignon, Céline, Christian Dior, Givenchi, Kenzo, Loewe, Louis Vuitton, Hublot, TAG Heuer. Het is allemaal onderdeel van LVMH. En de lijst lijkt nog eindeloos door te gaan.

Zoon Antoine is toevallig een voetbalfan. Diehard supporter van Paris Saint-Germain, noemt hij zichzelf. Hij zit geregeld op de eretribune in het Parc des Princes en is een goede vriend van PSG-president Nasser Al-Khelaïfi. Wat hij daar zag, beviel hem wel: Antoine wilde ook een voetbalclub.

Antoine is liefhebber van voetbalromantiek. Hij kan de sfeer in stadions in het noorden van Frankrijk altijd erg waarderen. Bij de clubs met een sterke identiteit als RC Lens, Lille of Valenciennes. Vijf jaar geleden ging nog het gerucht dat de familie AC Milan zou overnemen. Antoine Arnault vertelde persoonlijk dat dat niet ging gebeuren: 'Beste fans van AC Milan, we hebben veel respect voor jullie club en de fantastische geschiedenis ervan, maar we zijn nooit in contact geweest met iemand van de club en zijn nooit geïnteresseerd geweest om de club te kopen.'

Bernard Arnault.
© Pro Shots
Bernard Arnault.

Later zouden de Arnaults ook interesse hebben gehad om Lille, Bordeaux of Saint-Etienne over te nemen. Of zelfs Paris Saint-Germain, als de Qatari bereid waren geweest om de club te verkopen.

Nu is het dus wél zover. De familie Arnault betreedt de voetbalwereld. De ambitie is duidelijk. Eerst moet de huidige koploper van de Ligue 2 naar het hoogste niveau. Vervolgens moet de club daar bovenin mee gaan doen en uiteindelijk moet Paris FC Europees succes gaan boeken.

Red Bull
De familie Arnault is wel van plan om gedegen beleid te voeren. Er zal niet zomaar dom met geld gesmeten worden. Dat geld hebben ze wel, maar ze beseffen dat ze misschien niet de meeste expertise op voetbalgebied bezitten. Dus wordt de hulp van een andere gigant ingeschakeld: Red Bull wordt minderheidspartner.

De Oostenrijkse suikerdrankjesfabrikant heeft inmiddels een hele voetbalstamboom opgebouwd met clubs als RB Leipzig, Red Bull Salzburg, New York Red Bulls, Bragantino en FC Liefering. Paris FC moet daar ook onderdeel van worden en dus zal het voetbalbeleid straks mede bepaald worden door Jürgen Klopp.

Fans van Paris FC zijn niet meteen overtuigd. De komst van de Arnaults is prima, maar de supporters zijn bezorgd over de inmenging van Red Bull. Ze zien hun club liever geen satellietclub van het Red Bull-universum worden.

'We willen niet Red Bull Paris worden. De naam en de kleuren mogen niet veranderen.'

'Wat wij ervan vinden? Allereerst zijn we blij dat een Fransman de club koopt', vertelde een woordvoerder van de Ultras Lutetia-supportersgroep aan RMC Sport. 'Het probleem is Red Bull. Waarom? Omdat we bang zijn voor multi-ownership. Kijk naar wat de City Football Group Troyes heeft gebracht. Maar uiteindelijk hebben ze wel maar vijftien procent. We hopen gewoon heel erg dat de identiteit van de club wordt gerespecteerd. We willen niet Red Bull Paris worden. De naam en de kleuren mogen niet veranderen.'

Antoine Arnault (met pet) op de tribune van het Parc des Princes tijdens een Champions League-duel van Paris Saint-Germain.
© Pro Shots
Antoine Arnault (met pet) op de tribune van het Parc des Princes tijdens een Champions League-duel van Paris Saint-Germain.

Reactie PSG
Paris Saint-Germain-president Nasser Al-Khelaïfi ziet de overname van de stadgenoot als 'goed nieuws'. 'Dit is fantastisch voor Parijs', vond de Qatarese zakenman. 'En het is fantastisch voor het Franse voetbal. Er komt een nieuwe, gezonde club bij op het hoogste niveau in de hoofdstad.'

Het is niet ondenkbaar dat de clubs ooit hetzelfde stadion delen. Momenteel heeft Paris FC nog moeite om het eigen Stade Cherléty uit te verkopen, met een capaciteit van 20.000 toeschouwers. De nieuwe eigenaren zullen hopen dat ze daar sneller uitgroeien dan een puber met een groeispurt. Dan is het niet uitgesloten dat de Parijse clubs een stadion zullen delen.

Ligue 2

Stand Ligue 2 2024/2025

Frankrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Paris FC
8
6
0
2
14-7
+7
18
2
Lorient
8
5
1
2
11-5
+6
16
3
Dunkerque
8
5
1
2
12-10
+2
16
4
Metz
8
4
3
1
18-9
+9
15
5
Annecy
8
4
3
1
14-9
+5
15
6
Grenoble Foot 38
8
4
1
3
14-9
+5
13
* Actueel tot en met 9 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Paris FC
Meer over Paris FC
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.