Fris Brazilië speelt deel van frustraties weg

Brazilië heeft voor het eerst een glimp van zijn kunnen laten zien dit WK. De regerend kampioen, met vijf verse krachten gestart, had maar even last van Japan, voor wie het toernooi voorbij is (4-1).

Ronaldo was een van de spelers die zich revancheerde. Het Fenomeen boekte een flinke progressie. De ruim negentig kilo zware spits creëerde flink wat kansen voor zichzelf en zag zijn ijver vlak voor rust en in de slotfase beloond.

In de blessuretijd voor rust kopte Ronaldo bij de tweede paal raak op aangeven van Cicinho, een van de nieuwelingen die overtuigden. Tien minuten voor tijd scoorde hij nog eens. Nu knap met de voet van achttien meter. Ronaldo staat nu op veertien WK-goals, evenveel als recordhouder Gerd Müller er maakte.

Door de eerste goal van Ronaldo kwam Brazilië op 1-1. Japan was tien minuten eerder op voorsprong gekomen bij de eerste de beste echte kans die de Aziaten kregen. Keji Tamada schoot verwoestend raak hoog in de korte hoek.

Na rust liep Brazilië alsnog over Japan heen. Juninho Pernambucano liet weer eens zien over een fantastische traptechniek te beschikken. Hij gaf de bal zoveel turbulentie mee dat Yoshikatsu Kawaguchi maar gokte waar de bal zou eindigen, zonder succes.

Even later maakte Gilberto er 3-1 van. De linksback brak op aangeven van Ronaldinho door op links en mikte laag in de verre hoek raak. Waarna Ronaldo zijn criticasters de mond snoerde met zijn tweede van de avond.

Brazilië treft met drie overwinningen op zak in de achtste finale Ghana. De wedstrijd staat gepland voor 27 juni in Dortmund. Japan kan naar huis. Australië behaalde de tweede plaats en stuit op Italië.