Gakpo en Malen schieten opgefrist Oranje naar kwartfinale

Reacties

Oranje is ten koste van Roemenië doorgedrongen tot de kwartfinale van het EK. Cody Gakpo en invaller Donyell Malen maakten voor het Nederlands elftal het verschil in München, waar bleek dat de week rust en de wake-up call van Oostenrijk de ploeg van bondscoach Ronald Koeman goed hebben gedaan.

Gakpo en Malen schieten opgefrist Oranje naar kwartfinale
© Pro Shots
Roemenië
Roemenië
0 - 3
Nederland
Nederland

Het was Jerdy Schouten die het spel plotseling versnelde in de aanval waaruit Oranje de score opende. De PSV'er doorbrak een linie met een intelligente pass op Xavi Simons, die op zijn beurt snel Gakpo aanspeelde. De man in vorm had zo plots de gelegenheid zijn directe tegenstander op te zoeken in een een-tegen-een-situatie. De Roemeense rechtsback Andrei Ratiu had op weg naar de achtste finale ongetwijfeld vaak te horen gekregen dat de linksbuiten van Oranje vaak naar binnen snijdt om met rechts te kunnen schieten. Gakpo deed dat in deze kansrijke situatie dusdanig snel en secuur dat Ratiu er geen antwoord op had. De Liverpool-aanvaller knalde de bal in de korte hoek voorbij Florin Nita: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met de openingstreffer kon een punt worden gezet achter een openingsfase waarin Oranje het toch lastig had gehad. De Roemenen hadden het team van Koeman in de eerste minuten al een paar keer flink opgejaagd. Denzel Dumfries had in de tweede minuut al erg alert verdedigd toen Ianis Hagi van dichtbij met een kopbal de score hoopte te openen.

Na de goal van Gakpo was Nederland overduidelijk de bovenliggende partij. Met name over de rechterflank werd Oranje gevaarlijk, met de tandem Steven Bergwijn-Denzel Dumfries. De tactische zet van Koeman, die had verrast met een basisplaats voor Bergwijn, pakte goed uit. De Roemenen kwamen vaak in de problemen doordat Bergwijn naar binnen speelde en Dumfries vervolgens in de open ruimte op de flank denderde. De vleugelverdediger hielp na een halfuur Memphis Depay bijna aan een geweldige kans, maar de lage voorzet kwam net niet aan. Vlak voor rust bracht Dumfries na de bal vlak voor de achterlijn te hebben veroverd Simons in stelling. De aanvallende middenvelder handelde niet snel genoeg, waardoor de kans verloren ging.

Meer afstand nemen
De paar speldenprikken die Roemenië vlak voor rust had uitgedeeld, golden als waarschuwing voor Oranje. Koeman hamerde halverwege ongetwijfeld op het belang van snel meer afstand nemen. Hij bracht bij de start van de tweede helft Malen binnen de lijnen voor Bergwijn, die niet okselfris uit de eerste helft was gekomen.

De 0-2 hing ook vroeg in de tweede helft in de lucht. De Roemeense verdediger Bogdan Racotivan kon met een spectaculaire duik een schot van Tijjani Reijnders nog net blokken. Even later was het weer Dumfries die voor code rood zorgde in het Roemeense strafschopgebied. De uitblinkende rechtsback gaf laag voor op Malen, die de bal verkeerd raakte. Die bal viel met wat mazzel voor de voeten van Memphis, die leek te schrikken van de grote mogelijkheid en zijn schot geblokt zag worden. Met kunst- en vliegwerk bleven de Roemenen overeind. Het zat Oranje ook niet mee in de afwerking toen Van Dijk vervolgens de paal raakte met een kopbal uit een corner. Gakpo vond als gedeeld topscorer van dit EK na ruim een uur wel weer het net, maar die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Bekijk de spelersbeoordelingen bij Oranje

Koeman bracht voor de slotfase met Micky van de Ven en Joey Veerman als vervangers van Nathan Aké en Schouten frisse energie binnen de lijnen. Voor Veerman was het zijn eerste optreden na de zo pijnlijke wissel in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. Een week na zijn off-day maakte de Volendammer bijna de 0-2, nadat hij de bal fraai had meegekregen van Gakpo. In de 83ste minuut viel de 0-2 alsnog, eindelijk. Malen gaf het laatste zetje na weer een knappe actie van Gakpo.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De aanvaller van Borussia Dortmund gaf de zege in de extra tijd nog meer kleur. Uit een counter bepaalde hij de eindstand op 0-3. De defensie van Oranje bleef ook in die slotminuten overeind, wat naast de dynamiek op de rechterflank en de vorm van Gakpo een volgende bemoedigende conclusie was om mee te nemen naar de kwartfinale. In die kwartfinale is zaterdagavond om 21.00 uur Oostenrijk of Turkije de tegenstander. Die twee landen staan later op de dinsdagavond tegenover elkaar in de laatste achtste finale.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.