Geen Premier League zonder vaccin: zo ingrijpend zijn de nieuwe coronaregels
De kans is groot dat vanaf 1 oktober alleen nog maar volledig gevaccineerde spelers in de Premier League mogen spelen. De autoriteiten in Engeland hebben speciale plannen ontwikkeld om de voetbalwereld draaiende te houden, ook als er een nieuwe besmettingsgolf komt tijdens de coronacrisis.
Het horrorscenario voor de Britse overheid is dat er komende winter opnieuw een lockdown nodig is om het coronavirus in te dammen. Om de kans daarop te verkleinen, zetten de autoriteiten alles op alles om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. Eerder deze week werd bekend dat supporters een coronapas moeten tonen om vanaf oktober nog een stadion binnen te komen, met die pas moet worden aangetoond dat een persoon volledig gevaccineerd is. Een negatief testresultaat is dan niet langer voldoende om binnen te komen.
Die koerswijziging heeft ook flinke gevolgen voor spelers en stafleden van clubs. Voorheen werden zij nog twee keer per week getest op het coronavirus, maar vanaf 1 oktober moeten zij volledig ingeënt zijn om een rol te mogen vertolken bij en rond wedstrijden. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk als er een goede medische reden is. De protocollen gaan gelden voor evenementen met meer dan tienduizend toeschouwers, het gaat dus sowieso om alle wedstrijden in de Premier League en het Championship.
De Premier League heeft na overleg met de autoriteiten de clubs bijgepraat over de plannen en geadviseerd over de aanpak in de komende periode. Het ziet er naar dat spelers die niet gevaccineerd zijn voor 1 oktober, na de deadline niet meer speelgerechtigd zijn. Een klein voordeel voor de clubs is dat in Engeland het tijdsvlak tussen de eerste en tweede vaccinatie is teruggebracht van twaalf naar acht weken.
De Professional Footballers Association (PFA, de Engelse spelersvakbond) heeft in een statement aangegeven dat het een gevoelige kwestie is. Het vaccinatiebeleid wordt gesteund, maar tegelijkertijd zegt de bond ook de rechten van spelers te willen beschermen. De PFA heeft clubs al gevraagd om contact op te nemen als een speler een vaccinatie om medische of religieuze redenen weigert, zodat een passende oplossing gevonden kan worden.
Uitdaging
De nieuwe regels zorgen er ook voor dat er weer een race tegen de klok is begonnen voor de clubs op de hoogste niveaus in Engeland. Vanaf de eerste speelronde in het nieuwe Premier League-seizoen mag weer met volle stadions worden gespeeld, een moment waar lang naar uitgekeken is in de Engelse voetbalwereld. De nieuwe restricties stellen clubs voor tal van uitdagingen. Hoe moet er gecontroleerd worden op de coronapas? Hoe moet er worden omgegaan met seizoenkaarthouders die niet volledig gevaccineerd zijn? Achter de schermen wordt druk overlegd en de verwachting is dat clubs voor de start van het nieuwe seizoen meer duidelijkheid geven over de exacte aanpak. Zeker is dat de plannen van de Britse overheid worden gesteund door de Premier League, in de hoop dat de competitie niet opnieuw moet worden stilgelegd. Een nieuwe break zou miljoenenverliezen voor de clubs tot gevolg hebben.
Het nieuwe Premier League-seizoen begint op 13 augustus met een wedstrijd tussen promovendus Brentford en Arsenal.