Geen Robben, maar deze Nederlanders schitteren dit seizoen wél in de Bundesliga
Bayern München begint vrijdagavond (20.30 uur) tegen Hertha BSC voor het eerst sinds het seizoen 2002/03 zonder Nederlander in de selectie aan het nieuwe Bundesliga-seizoen. Arjen Robben is er na tien seizoenen niet meer bij in de Duitse competitie. Maar niet getreurd: wie voor de Nederlanders naar de Bundesliga kijkt, komt alsnog ogen tekort.
Roy Makaay bracht in de zomer van 2003 de Nederlandse inbreng terug bij de Rekordmeister nadat Jan Wouters in 1994 de deur in München achter zich dicht trok. Daarna hielden Mark van Bommel, Edson Braafheid, Arjen Robben en natuurlijk coach Louis van Gaal het Nederlandse gehalte bij Bayern steeds op peil in München. Mits de Duitse landskampioen van de afgelopen zeven seizoenen geen Nederlander meer naar de Allianz Arena haalt deze zomer laat Robben vanuit Nederlands oogpunt een grote leegte achter bij de regerend landskampioen. Andere ploegen zijn nog wel volop vertegenwoordigd door Nederlanders. Een overzicht.
Peter Bosz en Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen)
Waar Bayern München en Borussia Dortmund als de favorieten voor de landstitel worden gezien, is het Bayer Leverkusen van coach Peter Bosz een van de ploegen die daar achter minimaal een Champions League-ticket hoopt over te houden aan een nieuwe voetbaljaargang. De Nederlandse coach zou daarmee het kunstje van vorig seizoen herhalen. Toen ging de voormalige coach van onder meer Ajax en Borussia Dortmund aan de slag bij de toenmalige nummer acht van de Bundesliga. Een halfjaar later was de club uit Leverkusen op plek vier te vinden.
Met de komst van Daley Sinkgraven is de Nederlandse invloed in Leverkusen toegenomen. De 24-jarige Nederlander werd deze zomer herenigd met Bosz, die hem bij Ajax al omturnde tot linksback. 'Het was Bosz die bij Ajax een linksback in me zag en me op die positie heeft neergezet. Voor die plek ben ik nu ook naar Leverkusen gehaald, al weten ze natuurlijk ook wel dat ik eveneens op het middenveld uit de voeten kan als de nood aan de man is', zei een verheugde Sinkgraven na de bekendmaking van zijn overstap naar de Bundesliga.
Wout Weghorst en Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg)
Met liefst zeventien goals in zijn debuutseizoen zal Wout Weghorst de dvd van het Bundesliga-seizoensoverzicht 2018/19 waarschijnlijk boven op de stapel hebben liggen thuis. De Nederlander maakte vorig jaar zomer voor 10,5 miljoen de overstap van AZ naar VfL Wolfsburg en deelde aan het einde van het seizoen meteen de derde plek op de topscorerslijst. Hij stond op gelijke hoogte met Andrej Kramaric (TSG Hoffenheim), Kai Havertz (Bayer Leverkusen), de naar Real Madrid vertrokken Luka Jovic (Eintracht Frankfurt) en Marco Reus (Borussia Dortmund). Alleen Robert Lewandowski (Bayern München) en Paco Alcácer (Borussia Dortmund) maakten er met respectievelijk 22 en 18 goals nóg meer. Met een goal in het bekertoernooi liet de 27-jarige spits maandag zien het scoren nog niet te zijn verleerd.
Voor ploeggenoot Jeffrey Bruma is het toekomstperspectief in de Volkswagen Arena somberder. De verdediger gaf eind vorig jaar al duidelijk aan te willen vertrekken en werd het afgelopen halfjaar verhuurd aan Schalke 04. Vooralsnog staat hij gewoon nog onder contract in Wolfsburg en doet hij daar zijn best, zoals hij in onderstaande video ook in gesprek met VI zegt.
Jonathan de Guzman (Eintracht Frankfurt)
Eintracht Frankfurt kende vorig seizoen een uitstekend jaar. Sterker nog, de club van Jonathan de Guzman en de inmiddels naar Newcastle United vertrokken Jetro Willems leek lang op een Champions League-ticket af te stevenen. Door een inzinking (twee punten uit de laatste zes wedstrijden) moesten Die Adler genoegen nemen met de zevende plek, goed voor een plek in de voorronde van de Europa League. In dat toernooi haalde De Guzman en consorten de halve finale, waarin de uiteindelijke winnaar Chelsea te sterk was.
De vraag is in hoeverre de laatste zes wedstrijden van vorig seizoen een voorbode zijn voor komend seizoen. Met Luka Jovic (17 goals) en Sébastien Haller (15 goals) verkasten de topscorers naar respectievelijk Real Madrid en West Ham United. Tevens is de vraag welke rol er voor De Guzman is weggelegd. Hij kwam vorig seizoen in totaal tot liefst 28 Bundesliga-wedstrijden, maar vooral in de tweede seizoenshelft posteerde coach Adi Hütter de 31-jarige Nederlander vaker en vaker op de bank.
Davy Klaassen (Werder Bremen)
Na een compleet mislukt avontuur bij Everton in de Premier League is Davy Klaassen in Duitsland weer opgeleefd. Werder Bremen gaf hem vorig seizoen de kans en na 33 Bundesliga-wedstrijden (de Nederlander miste alleen de laatste wedstrijd wegens een schorsing, red.) is de voormalige Ajax-captain niet meer weg te denken van het middenveld in Bremen. Dit seizoen mag de Nederlander als vice-captain zelfs de aanvoerdersband dragen bij afwezigheid van een andere voormalig Ajax-speler, Niklas Moisander. 'Ik heb in mijn eerste seizoen hier al verantwoordelijkheid op me genomen. In dat opzicht verandert er dus niet zoveel voor me', stelde Klaassen, die hoopt de achtste plek van vorig seizoen te verbeteren.
Alfred Schreuder en Joshua Brenet (1899 Hoffenheim)
Bosz krijgt in de Bundesliga gezelschap van een andere Nederlandse coach. Alfred Schreuder nam na het succesvolle seizoen met Ajax afscheid van zijn baan als assistent-coach in Amsterdam om opvolger te worden van Julian Nagelsmann als hoofdcoach van 1899 Hoffenheim. Daar was Schreuder tussen 2015 en 2018 ook al assistent en dus kent de 46-jarige Nederlander de club als zijn broekzak.
Schreuder heeft tevens de beschikking over een Nederlander, Joshua Brenet. De 25-jarige rechtsback zal onder zijn landgenoot proberen een basisplek af te dwingen. Iets wat vorig seizoen onder Nagelsmann niet lukte in zijn eerste Bundesliga-seizoen. De tweevoudige Oranje-international kwam tot tien basisplekken en vier invalbeurten en scoorde tweemaal nadat de Duitse ploeg in de zomer van 2018 3,5 miljoen euro aan PSV betaalde.
Karim Rekik, Javairô Dilrosun, Daishawn Redan (Hertha BSC)
Karim Rekik en Javairô Dilrosun krijgen dit seizoen gezelschap van Daishawn Redan, die daarmee een vergelijkbare route bewandelt als Dilrosun. De achttienjarige Redan kwam deze zomer over van Chelsea, waar hij speelde in de Onder-18, in de Youth League met de Onder-19 en met de Onder-23 in de Premier League 2. In totaal scoorde hij voor die elftallen 32 keer in 63 duels. Dilrosun verliet eerder de jeugdopleiding van Manchester City voor Hertha BSC en schopte het na een uitstekende seizoenstart zelfs tot Oranje. Iets wat Redan als muziek in de oren deed klinken. Het drietal landgenoten hoopt met onder meer de Belgische recordaankoop Dodi Lukebakio (kwam voor 20 miljoen euro over van Watford, red.) de elfde plek van vorig seizoen te overtreffen.
Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste (FSV Mainz 05)
FSV Mainz 05 bevrijdde Jean-Paul Boëtius vorig jaar zomer van zijn positie bij Feyenoord. Met zeven assists en vier goals, waarvan eentje tegen Bayern München, bedankte Boëtius de carnavalsclub daarvoor. Dit seizoen krijgt Boëtius gezelschap van voormalig ploeggenoot in Rotterdam, Jeremiah St. Juste. De 22-jarige verdediger kwam deze zomer voor negen miljoen euro eveneens over van Feyenoord. Daarmee is de Nederlander de op één na duurste speler aller tijden voor de club uit Mainz. Alleen voor spits Jean-Philippe Mateta werd vorig seizoen meer betaald: tien miljoen euro aan Olympique Lyon.
Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg)
Terwijl FC Augsburg nog vocht om degradatie te voorkomen, verlengde Jeffrey Gouweleeuw vorig seizoen zijn contract tot 2024. De 28-jarige verdediger, die in januari 2016 voor drie miljoen euro overkwam van AZ, begint dit seizoen alweer aan zijn vijfde voetbaljaargang in Duitsland. FC Augsburg werd namelijk vijftiende vorig seizoen, één plekje boven de gevreesde nacompetitieplaats.
Kingsley Ehizibue (1. FC Köln)
Kingsley Ehizibue zegde eerder een avontuur naar het Italiaanse Genoa nog af, maar toen 1. FC Köln voorbij kwam, liet hij PEC Zwolle toch achter zich. De Duitse promovendus maakte twee miljoen euro over naar Zwolle voor de vleugelverdediger.
Sheraldo Becker (Union Berlin)
Union Berlin begint aan het allereerste seizoen in de Bundesliga met een Nederlander binnen de gelederen. Sheraldo Becker maakte in de tweede seizoenshelft indruk bij ADO Den Haag en was bij liefst veertien goals betrokken. Hij verdiende er een transfer mee naar de Bundesliga. Union Berlin strikte de vleugelaanvaller transfervrij en hoopt vanzelfsprekend dat de Nederlander zijn productiviteit ook over de grens kan vasthouden om op die manier het debuutseizoen in de Bundesliga voor zowel hemzelf als voor de club onvergetelijk te maken.
Mark Flekken (SC Freiburg)
Mark Flekken werd wereldberoemd toen hij begin 2018 als doelman van MSV Duisburg rustig wat water stond te drinken toen spelers van FC Ingolstadt op zijn doel afgestormd kwamen. Een goal van de ploeg van Flekken was afgekeurd, maar dat had de Nederlandse keeper even niet meegekregen. De beelden gingen het gehele wereldwijde web over. Desondanks maakte de 26-jarige doelman een transfer naar de Bundesliga. Als reservekeeper achter Alexander Schwolow mocht hij slechts één keer in actie komen: het laatste competitieduel met FC Nürnberg, dat met 5-1 werd gewonnen. Ook dit seizoen moet Flekken Schwolow vermoedelijk voor zich dulden.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login