Geen Rodri, geen glorie: Man City direct in de fout zonder talisman

Manchester City is zaterdagmiddag niet verder gekomen dan een gelijkspel op bezoek bij Newcastle United. De ploeg uit Noord-Engeland knokte zich na rust knap terug in de wedstrijd, waardoor de kampioen zonder de geblesseerde Rodri tegen het tweede puntenverlies op rij aan liep.

Newcastle United
1 - 1
Manchester City

In het eerste volledige Premier League-duel zonder de Spaanse talisman, zondag uitgevallen in de topper tegen Arsenal, was het de vraag hoe City zich zou houden. Met Newcastle wachtte een pittige tegenstander. De ploeg van Eddie Howe is met tien punten in de eerste vijf competitieduels prima begonnen aan het nieuwe seizoen en bood fel tegenstand aan City, dat tot nu toe alleen punten liet liggen tegen Arsenal.

Met Mateo Kovacic op de plek van Rodri domineerde de ploeg van Pep Guardiola op St. James' Park, zonder dat dit aanvankelijk tot grote kansen leidde. Kieran Trippier hield Erling Haaland met een goede ingreep van scoren af. De Noorse spits scoorde in de eerste vijf Premier League-duels al tien keer, maar had dit keer een zware middag. Het was zelfs even de vraag of Haaland verder kon na een fel duel met Dan Burn.

Newcastle mocht Haaland in de eerste helft dan in bedwang houden, het had wel grote moeite met de tandem Jack Grealish-Josko Gvardiol. De Engelse technicus speelde een sterke eerste helft en stond tien minuten voor rust ook aan de basis van de knappe openingstreffer van Gvardiol. De Kroatische linksback kapte in de kleine ruimte naar zijn rechterbeen en schoof de bal rustig in de verre hoek, alweer zijn zesde PL-goal in 2024.

City maakte na rust aanstalten om die voorsprong verder uit te breiden, maar Newcastle werkte niet aan dat plan mee. Nadat een eerdere penaltyclaim van Sandro Tonali nog werd afgewezen, ging de bal wel op de stip na een overtreding van City-doelman Ederson op Anthony Gordon. De Engelse aanvaller, de vervanger van de geblesseerde Alexander Isak, ging zelf achter de bal staan en zorgde koelbloedig voor de 1-1.

Newcastle putte hoop uit die gelijkmaker en voerde de druk op City verder op. In een poging de controle over het intense duel terug te krijgen bracht Guardiola na 66 minuten Phil Foden in de ploeg. Het dwong Newcastle meer in de achteruit, maar doelman Nick Pope hield zijn ploeg op de been bij kansen voor Haaland en Foden. Newcastle was op zijn beurt dicht bij de 2-1 via Sean Longstaff, die rakelings naast schoot.

Zo kon de wedstrijd beide kanten op, al nam City het heft na de moeizame tweede helft in de slotfase wel weer in handen. In de zeven minuten extra tijd leek Bernardo Silva de titelhouder alsnog naar de overwinning te schieten, maar Pope stak daar een stokje voor met een heldhaftige redding. Zo morste de ploeg van Guardiola voor het tweede duel op rij punten en kunnen Arsenal, Aston Villa en Liverpool langszij komen.