Gehavend Arsenal blijft in verhitte derby in het spoor van Man City

Reacties

Arsenal heeft zondag ondanks het gemis van diverse vaste waarden de 196ste Noord-Londense derby in een overwinning omgezet. Door een goal van Gabriel werd niet alleen Tottenham Hotspur verslagen, maar bleef Arsenal ook in het spoor van titelconcurrent Manchester City.

Gehavend Arsenal blijft in verhitte derby in het spoor van Man City
© Pro Shots
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
0 - 1
Arsenal
Arsenal

Bij Arsenal ging het de voorbije dagen vooral over de vele afwezigen in de derby. Zo moest Declan Rice geschorst toekijken en raakte Martin Ødegaard geblesseerd bij de Noorse nationale ploeg. Door het vele blessureleed koos manager Mikel Arteta voor liefst vijf tieners op de bank. Onder hen de in Nederland opgegroeide achttienjarige aanvaller Ismeal Kabia. De jongeling zag landgenoot Jurriën Timber wel aan de aftrap verschijnen.

Met de in de interlandperiode bij Oranje nog afwezige Micky van de Ven in de gelederen ging Spurs in de beginfase ook direct op zoek naar de zo gewilde treffer. Arsenal-doelman David Raya moest al snel aan de bak bij een schot van Dejan Kulusevski.

Toch liet Arsenal zien ook zonder de vaste waarden over genoeg kwaliteiten te beschikken. Spurs-goalie Guglielmo Vicario had een fraaie redding in huis bij een kopbal van Kai Havertz en mocht even later niet klagen dat Gabriel Martinelli de bal zomaar in zijn handen schoot bij een grote kans.

In het eerste bedrijf ging het niet alleen op en neer, maar liepen de gemoederen als vanouds hoog op in de Noord-Londense derby. Scheidsrechter Jarred Gillett deelde voor rust liefst zeven gele kaarten uit. Ook de Nederlanders ontkwamen niet aan een kaart. Timber kwam goed weg met geel toen hij hard doorging op Pedro Porro (zie beelden hieronder). Na die overtreding ontstond ook een opstootje. Van den Ven kreeg even later geel voor een harde sliding op Leandro Trossard.

Klik op de datum in onderstaande bijdrage om de beelden op X te bekijken:

In de tweede helft drong Spurs opnieuw aan, maar verdween langzaam maar zeker het venijn uit de aanvallen van de thuisploeg. En Arsenal had vervolgens genoeg aan één moment en een beproefd recept genoeg. Verdediger Gabriel kopte raak uit een corner van Bukayo Saka, waardoor nog maar eens bleek hoezeer de standaardsituaties een wapen zijn voor The Gunners (zie de beelden van de goal onderaan het verslag). Hoewel de ploeg van Ange Postecoglu van alles probeerde, kon Spurs een nieuwe derbynederlaag niet voorkomen.

De zege is voor Arsenal, dat in de Premier League nog altijd maar één tegengoal kreeg, zeer welkom. De achterstand op het schadevrije City is beperkt gebleven tot twee punten en uitgerekend de ploeg van Pep Guardiola wacht volgende week zondag in Manchester als tegenstander. Tussendoor moet Arsenal het donderdag in Bergamo nog opnemen tegen Atalanta voor de Champions League.

Voor Spurs is de seizoenstart met vier punten uit vier optredens teleurstellend te noemen, zeker nu er door de nodige Arsenal-afwezigen eindelijk weer eens een derbyzege lonkte. Zover kwam het niet, er werd voor de derde keer op rij in eigen huis verloren van de rivaal.

Premier League

Stand Premier League 2024/2025

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
4
4
0
0
11-3
+8
12
2
Arsenal
4
3
1
0
6-1
+5
10
3
Newcastle United
4
3
1
0
6-3
+3
10
4
Liverpool
4
3
0
1
7-1
+6
9
5
Aston Villa
4
3
0
1
7-6
+1
9
* Actueel tot en met 16 sep. 2024

Dé gids voor het seizoen 2024/25

Alle transfers en vernieuwde selecties overzichtelijk bij elkaar op papier? Bestel dan hier de Seizoengids, die dit jaar verschijnt ná het sluiten van de transfermarkt. Op die manier is de Seizoengids van 2024/25 actueler en relevanter dan ooit.

Abonnees van het weekblad ontvangen de Seizoengids gratis op de mat. VI PRO-abonnees bestellen zonder verzendkosten.

Nog geen VI PRO-abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en krijg de Seizoengids 2024/25 cadeau.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Tottenham Hotspur
Meer over Tottenham Hotspur
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.