Gemaskerde held schiet Den Bosch naar periodetitel, Excelsior en Helmond falen

FC Den Bosch heeft zich vrijdagavond gekroond tot winnaar van de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. De club begon de speelronde op achterstand, maar maakte dat goed in de wedstrijd tegen De Graafschap. Excelsior (tegen Roda JC Kerkrade) en Helmond Sport (tegen Jong Ajax) faalden.

De Graafschap

Voor de periodetitel waren de ogen gericht op drie velden. Voorafgaande aan de negende speelronde stonden Excelsior, Den Bosch en Helmond op zeventien punten. Alle drie de teams speelden tegen lastige tegenstanders: Roda JC, De Graafschap en het wisselvallige Jong Ajax.

Dat het inderdaad lastig was, bleek wel uit het scoreverloop op de velden. Bij de rust was het namelijk Helmond dat virtueel met de periodetitel in handen stond, terwijl het zelf niet had gescoord tegen Jong Ajax. Op het veld waar het minst gebeurde (0-0), werd in eerste instantie de grootste winst geboekt.

Zowel Excelsior als Den Bosch was namelijk op achterstand gekomen in hun eerste helft. Roda liep tegen Excelsior zelfs uit naar een 2-0 voorsprong, via Thibo Baeten en vlak voor rust Patriot Sejdiu. In Brabant deed Donny Warmerdam Den Bosch pijn door een lange solo af te ronden met een schuiver in de rechterhoek.

Het bronzen schild dat hoort bij de periodetitel.

In de tweede helft werden de kaarten opnieuw geschud. Virtueel periodekampioen Helmond kwam namelijk óók op achterstand. Kayden Wolff maakte namens Jong Ajax zijn eerste goal in het profvoetbal, waardoor Excelsior ondanks een eigen 0-2 achterstand tegen Roda virtueel weer aan kop kwam.

Dat was voor een tijdsbestek van vijftien minuten, want toen maakte Den Bosch een belangrijke treffer tegen De Graafschap. In de zeventigste minuut werd het 1-1 in De Vliert, invaller Vieiri Kotzebue tikte slim binnen na een voorzet van collega-invaller Hicham Acheffay.

Den Bosch kwam zo voor het eerst op deze avond bovenaan te staan en die plek gaven de Brabanders niet meer weg. Kort na de gelijkmaker maakte Kotzebue ook de 2-1, waarmee Excelsior en Helmond definitief op afstand werden gezet. De Kralingers sloten de avond met een grote kater af, er werd hard verloren in Kerkrade. Helmond pakte nog een punt, maar dat was niet voldoende voor de periodetitel.

Op het einde kwam het nog bijzonder dichtbij. Omdat De Graafschap nog de 2-2 maakte via Joran Hardeman, had Helmond opeens genoeg aan één doelpunt om de periodetitel te pakken. Terwijl de wedstrijd tegen Jong Ajax nog bezig was, bestormden fans vijftig kilometer verderop het veld in Den Bosch. Dat was een juiste beslissing, hoewel het bijzonder weinig scheelde. Helmond raakte vijf seconden voor tijd via Anthony van den Hurk de lat, maar kwam niet tot scoren.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 5
ADO Den Haag

Achter de wereld van het periodetitelvoetbal werd er historie geschreven. Shona Shukrula werd namelijk de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal voor mannen. Ze deelde uiteindelijk drie kaarten uit aan TOP Oss, waaronder een rode kaart voor Karim Loukili. Ook gaf ze een strafschop aan ADO Den Haag, die werd gemist door Alex Schalk. Gevolgen voor de uitslag had dat niet, want ADO had in de eerste 25 minuten al driemaal gescoord.