Gepland kampioensfeest PSG draait uit op nachtmerrie

Na Juventus heeft ook Paris Saint-Germain het nagelaten om de eerste kampioenswedstrijd van het seizoen te winnen. De koploper van de Ligue 1 kreeg een ongekend pak slaag van nummer twee Lille.

Lille
Lille
5 - 1
PSG
PSG

In de vijf grootste competities van Europa konden Juventus en PSG als eerste kampioen worden. Zaterdag verpestte Juventus zijn eigen feestje door met een b-team te verliezen van SPAL en dus kreeg PSG de kans om als eerste club in een van de topcompetities kampioen te worden.

Een gelijkspel op bezoek bij runner-up Lille was voldoende voor de titel, maar ook de formatie uit Parijs verslikte zich in de kampioenswedstrijd. De eerste helft was er een om snel te vergeten voor de koploper van de Ligue 1. Kylian Mbappé zag voor de zoveelste keer een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel en in een tijdsbestek van tien minuten raakte PSG Thiago Silva en Thomas Meunier kwijt door blessures.

Tien minuten voor rust werd het leed nog erger voor PSG. Juan Bernat trok de doorgebroken Nicolas Pépé naar de grond en dus moesten de Parijzenaren met tien man verder. Op dat moment stond het 1-1 in het Stade Pierre Mauroy. Diezelfde Bernat had op aangeven van Mbappé de gelijkmaker geproduceerd nadat een eigen goal van Thomas Meunier de 1-0 had opgeleverd.

Smaakmaker Nicolas Pépé speelde weer een uitstekende wedstrijd. Voor de wedstrijd meldde de clubpresident van Lille al dat de aanvaller deze zomer niet te behouden is voor zijn club.

Met een man minder slaagde PSG er niet in om die 1-1 stand vast te houden. Het werd zelfs een veegpartij die PSG dit seizoen nog niet had meegemaakt. Uitgerekend Jonathan Ikoné, aan het begin van dit seizoen door PSG aan Lille verkocht, nam twee assists voor zijn rekening. Hij stelde Pepe en Jonathan Bamba in staat om te scoren.

Omdat twintig minuten voor tijd Gabriel de 4-1 maakte, draaide het verwachte kampioensfeest van PSG uit op een negatief seizoenrecord. Lille werd dit seizoen de eerste club die vier keer scoorde tegen PSG. Het werd zelfs nog erger, want José Fonte was zes minuten voor tijd verantwoordelijk voor de eindstand: 5-1. De laatste keer dat PSG vijf treffers tegen kreeg in de Franse competitie was op 2 december 2000.

Met een voorsprong van zeventien punten en een wedstrijd minder gespeeld zal de titel van PSG absoluut niet in gevaar komen. Komende woensdag krijgt de koploper een nieuwe kans op het kampioenschap, als het een uitwedstrijd tegen FC Nantes afwerkt. Lille zet door de overwinning een belangrijke stap in het behouden van de tweede plek. Met die eindklassering is de nummer zeventien van afgelopen seizoen verzekerd van Champions League-voetbal.