Gerald Asamoah: eerste donkere Duitse international
Gerald Asamoah maakte in de vriendschappelijke interland tegen Slowakije zijn debuut in het Duitse elftal. Dat hij ook nog scoorde maakte zijn eerste optreden extra bijzonder. Maar bijzonder was het vooral ook, omdat Asamoah de eerste donkere international van het verenigde Duitse team is.
Samen met zijn ploeggenoten van Schalke vierde Asamoah zaterdag de winst in de bekerfinale tot in de kleine uurtjes. 'Maar ik heb geen druppel alcohol aangeraakt. Het is namelijk een eer om voor Duitsland te spelen.' Zijn serieuze benadering werd beloond. Bondscoach Rudi Völler gaf hem een basisplaats en Asamoah beschaamde dat vertrouwen niet. De Schalke-speler nam tegen Slowakije de openingstreffer voor zijn rekening. Bij zijn wissel kreeg hij een staande ovatie. 'Ik dank God dat mijn droom is uitgekomen. Het laat zien dat ik het juiste besluit heb genomen door voor Duitsland te kiezen' Asamoah (22) kon kiezen voor welk land hij wilde uitkomen. De Schalke-speler werd geboren in Ghana en kwam op twaalfjarige leeftijd naar Duitsland. Hij werd herenigd met zijn vader, die acht jaar eerder de stap van Ghana naar Duitsland had gemaakt. De eerste herinnering van Asamoah aan zijn nieuwe vaderland was dat hij niet uit de auto wilde komen, omdat het te koud was. Inmiddels voelt hij zich meer thuis.
Zo thuis, dat hij in maart voor de moeilijke keuze stond. Hij kreeg een uitnodiging voor het schaduwelftal van Duitsland. 'Het is iets bijzonders voor Duitsland te spelen. Het is mijn besluit, ook al ziet mijn vader me liever voor Ghana spelen. Maar misschien heb ik als eerste international, die in Afrika is geboren, ook een bijzonder voorbeeld gesteld voor de opgroeiende generatie van donkere spelers in Duitsland', onderbouwde hij toen zijn keuze voor Duitsland. Coach Horst Hrubesch toonde zich tevreden over Asamoah's eerste wedstrijd in het schaduwteam van Duitsland. 'Ik had natuurlijk een doelpunt gewenst. Dat was wat geweest. Maar ja, het is niet anders', zei Asamoah na zijn eerste optreden.
Enkele maanden later kreeg Asamoah een uitnodiging voor het Duitse keurkorps. Daarmee schreef Rudi Völler geschiedenis door de eerste donkere speler op te nemen in de Duitse selectie sinds de hereniging. In 1974 was Erwin Kostedde de eerste donkere speler in het West-Duitse team. Jimmy Hartwig volgde in 1979 het voorbeeld. Beide voormalige internationals kwamen voort uit een relatie tussen een Amerikaanse soldaat en een Duitse vrouw. Asamoah is de eerste international, die geen Duitse voorouders heeft.
De doorbraak van Asamoah is eveneens opmerkelijk vanwege zijn lichamelijke ongemakken. Evenals Nwankwo Kanu leek een hartkwaal een voortijdig einde te maken aan zijn carrière van profvoetballer. Uit angst voor een hartaanval tijdens het sporten gaven doktoren Asamoah eind 1998 het advies zijn schoenen aan de wilgen te hangen. De aanvallende middenvelder sloeg het advies in de wind en speelt nu op eigen risico zijn wedstrijden. Bij Schalke heeft de medische staf altijd de nodige apparatuur bij de hand in het geval dat.