Ghana krijgt wat hulp van Merk en gaat door

Ghana heeft ervoor gezorgd dat er in ieder geval één Afrikaans land is doorgedrongen tot de achtste finale van het WK. Ghana klopte de Verenigde Staten in een zeer matig duel (2-1). Bovendien kreeg het een cadeautje van scheidsrechter Markus Merk.

De Duitse arbiter hielp Ghana op slag van rust aan een 2-1 voorsprong door een strafschop te zien in een volledig onschuldig duel tussen Oguchi Onyewu en Razak Pimpong. De Amerikaan won het luchtduel omdat hij simpelweg groter en sterker was. Toch leverde de niet eens overdreven val van Pimpong een penalty op, die Stephen Appiah benutte.

De overige twee treffers waren typerend voor het niveau en de aanvallende onmacht van beide landen. Beide goals kwamen voort uit grote verdedigende fouten. Claudio Reyna - Amerika's meest ervaren man - liet zich na 21 minuten knullig de bal ontfutselen. Hamuni Dramani ging ermee vandoor en mikte beheerst in de verre hoek.

De blunder die aan de 1-1 van de Verenigde Staten voorafging, was iets minder groot, al veroverde DaMarcus Beasley de bal tussen drie Ghanezen. De PSV'er zette vervolgens loepzuiver voor, waarna Clint Dempsey de bal keihard langs Richard Kingston schoot voor de gelijkmaker.

Na rust drong de Verenigde Staten nog wel aan, maar veel goede mogelijkheden leverde dat niet op. Brian McBride was nog wel een keer dicht bij. Hij kopte op de paal. Een gelijkspel had de ploeg van Bruce Arena overigens ook niets opgeleverd. Alleen bij winst had het nog een kans om te overleven.

Ghana eindigde achter Italië op de tweede plaats in Groep E. Dat betekent dat The Black Stars op 27 juni in Dortmund de nummer één van Groep F treffen, waarschijnlijk Brazilië. Ghana mist Mickaël Essien, die zijn tweede gele kaart dit toernooi kreeg en geschorst is.