Go Ahead Eagles pakt cadeautjes Heracles Almelo uit en zet opmars voort

Go Ahead Eagles heeft de overwinning in de oostelijke derby in de schoot geworpen gekregen van Heracles Almelo. De bezoekers gaven door twee individuele fouten de voorsprong uit handen.

Go Ahead Eagles
4 - 1
Heracles Almelo

Een heerlijke sfeeractie beloofde een prachtige wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo, die ongewijzigd begonnen na hun zeges van een week eerder op respectievelijk FC Groningen en SC Heerenveen. Kowet begon sterker aan de wedstrijd, maar kwam niet tot grote mogelijkheden in de openingsfase.

Maar met het verstrijken van de eerste helft ging het tempo omlaag in de oostelijke derby, die zich binnen de lijnen relatief gemoedelijk afspeelde. Dat was niet in het voordeel van de thuisclub, want het verloor wat grip op de wedstrijd en kwam op slag van rust op achterstand. Een snoeiharde kopbal van Luke Kulenović werd eerst nog knap gepakt door Luca Plogmann, maar een latere tweede harde poging met het hoofd van de spits van Heracles was de goalie te machtig.

Dus ging Go Ahead Eagles na de pauze stormachtig op jacht naar de gelijkmaker, die binnen tien minuten gevonden was. Daarbij kreeg het hulp van Heracles-goalie Fabian de Keijzer: hij redde eerst nog goed, maar ging in de corner die daaruit volgde onder de bal door. Gerrit Nauber tikte van dichtbij de bal tegen de touwen: 1-1.

Ook bij de tweede treffer moest Heracles Almelo zich achter de oren krabben. Een foute pass in de opbouw van Ivan Mesík betekende balverlies, waarna Oliver Edvarsen weggestuurd kon worden. Opnieuw werd De Keijer de schlemiel, want hij probeerde de fout te herstellen, maar kon niet bij de bal en raakte de spits: een gele kaart en strafschop tot gevolg.

Dat cadeautje werd uitgepakt door Mats Deijl, waardoor Go Ahead Eagles het achtste doelpunt van dit seizoen gemaakt zag worden door de achtste maker. Het elftal van Paul Simonis was weliswaar beter, maar zonder fouten van de Heracles kwam het tot vlak voor tijd niet verder dan een afgekeurde treffer van Oliver Antman (handsbal).

Op het moment dat Heracles Almelo alles of niets speelde, tikte Victor Edvarsen van dichtbij de derde goal binnen. Hij werd daarmee de eerste Eagles-speler dit seizoen die voor de tweede keer scoorde. Invaller Finn Stokkers voegde zich in dat rijtje, door diep in blessuretijd eveneens uit de counter te scoren.

Na een moeizame seizoensstart heeft Go Ahead Eagles de boel weer goed op de rit, met vier zeges in de laatste zes wedstrijden: alleen van PSV (3-0 verlies) en Ajax (1-1) werd niet gewonnen. Anders dan Go Ahead geeft Heracles de zege op een noordelijke ploeg geen vervolg: voor het eerst sinds de blamage tegen PEC Zwolle (3-0) op 1 september gaan de mannen van Erwin van de Looi weer eens onderuit.