Gomes biedt Olympique Lyon helpende hand

Gomes was vorig seizoen de held in de kwartfinale tegen Olympique Lyon. Tien maanden later rest de Braziliaanse PSV-goalie de rol van schlemiel, met als resultaat dat het uitzicht van PSV op de kwartfinale flink is vertroebeld (0-1).

De voornaamste zorg in het PSV-kamp was het voorkomen van een doelpunt van Olympique Lyon. Trainer Guus Hiddink sprak daarnaast zijn hoop op een 'stiekem goaltje' uit. De eerste opzet slaagde in de eerste helft ondanks wat defensieve slippertjes.

Dat laatste was Lyon-coach Gérard Houllier niet ontgaan. Met aanvaller Sylvain Wiltord voor verdediger Cris was duidelijk dat Lyon in de tweede helft de druk op de kwetsbare PSV-backs wilde opvoeren. De Franse kampioen slaagde in z'n opzet, want PSV kwam er inderdaad minder gevaarlijk uit. Dat veranderde niet na de tactische ingreep van Hiddink, die Ismail Aissati inbracht voor Jason Culina.

Toch was er een blunder van Gomes nodig voor de Franse voorsprong. De Braziliaanse PSV-goalie verkeek zich volledig op een vrije trap van Juninho Pernambuco. Het was een pijnlijke fout, want Lyon had aan die ene treffer voldoende om het tactische steekspel in z'n voordeel te slechten.

PSV had op basis van de eerste helft zeker wel een doelpunt verdiend. Jan Vennegoor of Hesselink (twee kopballen) en Alex (vrije trap op de lat) waren dichtbij geweest. Na rust dook de Eindhovense formatie nauwelijks meer dreigend op voor Lyon-keeper Gregory Coupet, die dan ook zonder problemen zijn doel schoon hield.

Het aanvallend steeds machtelozer PSV kreeg de laatste tien minuten nog hoop. Lyon-aanvaller Sidney Govou kreeg voor een overtreding op Phillip Cocu zijn tweede gele kaart van de streng fluitende Vassaras. Maar ook met een man minder bleef het goed georganiseerde Olympique overeind, al miste Arouna Koné dé kans op 1-1.

De Ivoriaanse invaller tikte in de slotfase de bal vanuit vrije positie op de paal. Dat was misschien wel een even kostbare fout als de misser van Gomes, met een nakende uitschakeling in de Champions League als pijnlijke gevolg.