Gorré wil met Surinaams elftal Jamaica en Trinidad achterna
Suriname wil naar het WK van 2018. Deze winter hoopt het land, dat de afgelopen jaren een rol in de marge speelde, een spectaculaire doorstart te maken. 'De FIFA juicht ons initiatief toe', aldus Dean Gorré, die al jarenlang droomt van een sterk Surinaams elftal en tijdelijk tot bondscoach is benoemd.
26 december staat Gorré als trainer langs de lijn tijdens de officieuze interland van Suriname tegen de kampioen van Trinidad & Tobago. 'Met die wedstrijd hopen we druk op de politiek te zetten', aldus Gorré tegen Voetbal International. Het is de vurige wens van Gorré en zijn mede-initiatiefnemers om een wetsvoorstel door het Surinaamse parlement te krijgen dat het toestaat om voetballers met een dubbele (Nederlands-Surinaamse) nationaliteit op te stellen in het nationale elftal.
Dat is in omliggende landen al jarenlang gemeengoed. Jamaica (1998) en Trinidad & Tobago (2006) haalden erdoor zelfs het WK. 'Dat zijn de goede voorbeelden. Zij hebben heel veel bereikt door voetballers met een dubbele nationaliteit te gebruiken, maar in Suriname is het altijd verboden geweest. Dat vond ik al frustrerend toen ik zelf nog voetbalde en vind ik nu nog steeds. Ik ben er altijd mee bezig gebleven', vervolgt Gorré.
Selectie
Vanmiddag maakt Gorré de selectie bekend waarmee hij op 26 december tegen de kampioen van Trinidad & Tobago gaat aantreden. 'Voor sommige spelers is het nu nog lastig om toestemming te krijgen van hun club, maar de clubs hebben natuurlijk niets meer in te brengen als wij met spelers met een dubbele nationaliteit officiële interlands gaan spelen. Dan zijn de clubs verplicht hun spelers af te staan', weet Gorré.
'Suriname als voetballand heeft enorm veel potentie', vervolgt de ex-Ajacied, die het geraamte van een mogelijk Surinaams elftal opdreunt: 'Eloy Room of Boy Waterman op doel. Achterin Ryan Donk, Milano Koenders, Gianni Zuiverloon en Donovan Slijngard. Dan Evander Sno, Lorenzo Davids en Ryan Koolwijk op het middenveld. Voorin hebben we Rydell Poepon, Généro Zeefuik en Marvin Zeegelaar. En dan zijn er ook nog jongens als Ronald Alberg, Dion Malone, Calvin Mac-Intosh en Giliano Wijnaldum.'
Kwalificatiereeks
'Met zo'n ploeg moeten we echt een rol kunnen spelen in de kwalificatiereeks', vindt Gorré, wetende dat Suriname op weg naar het WK van 2014 niet verder kwam dan de eerste ronde, waarin het land al werd uitgeschakeld in de groepsfase. Dit gebeurde tegen de landen El Salvador, de Dominicaanse Republiek en de Kaaiman Eilanden.
'Dit project is niet alleen voor deze generatie, maar ook voor de volgende van groot belang. De FIFA steunt ons plan volledig en vindt het al langer vreemd dat wij geen gebruik mogen maken van ons enorme potentieel', legt Gorré uit. Of de voormalige middenvelder bij het Surinaamse elftal betrokken blijft na de huidige lobby, weet hij nog niet. 'Dan moeten er nieuwe plannen gemaakt worden. Laten we eerst maar hopen dat het allemaal positief uitpakt.'
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login