Graafschap periodetitel, RBC houdt afstand

RBC Roosendaal-FC Dordrecht 3-2RBC blijft soeverein koploper van de Jupiler League. De Brabanders moesten er hard voor werken maar klopten FC Dordrecht in de topper uiteindelijk toch. RBC kwam snel op voorsprong. Na vier minuten schoot Peter Jungschläger laag raak.

Net na rust scoorde Melvin Fleur in eigen doel. De linksback van RBC werkte een voorzet van Moussa Kalisse voorbij de debuterende Rodney Ubbergen. Een kwartier voor tijd hielp Danny Guijt zijn ploeg aan een nieuwe voorsprong. Hij sloeg toe uit de rebound van een schot van Edouard Duplan.

In de slotfase leek alles beslist toen invaller Henk Vos een vrije trap om de muur en in het doel krulde. De 3-2 van Dordt - benutte strafschop van Cecilio Lopes - kwam te laat om RBC nog echt aan het wankelen te krijgen.

De Graafschap-FC Zwolle 2-0
De Graafschap verzekerde zich op de eigen Vijverberg van deelname aan de play-offs om promotie. De ploeg van Jan de Jonge veroverde de titel in de derde periode. De Achterhoekers zetten Zwolle na rust opzij.

De twee topschutters waren daar verantwoordelijk voor. Berry Powel opende de score met zijn twaalfde doelpunt van het seizoen, waarna Jhon van Beukering (negende goal) de marge vergrootte. Op de algehele ranglijst geeft De Graafschap vijf punten toe op RBC.

TOP Oss-VVV-Venlo 1-4
VVV was afhankelijk van een uitglijder van De Graafschap om nog een kansje te maken op de periodetitel. De Limburgers leken aanvankelijk hun eigen glazen al in te gooien toen TOP Oss via Dave Zafarin op voorsprong kwam. Middenvelder Willem Janssen hielp VVV langszij en voorbij TOP. Via Karim Soltani en Rachid Ofrany liep VVV uit naar een onoverbrugbare voorsprong. VVV klom bovendien over Dordrecht heen naar de derde plaats.

FC Emmen-FC Den Bosch 3-0
Den Bosch liep tegen een pijnlijke nederlaag op bij Emmen. Na rust maakte Emmen het verschil. Niki Leferink gaf de aanzet, waarna Sergio van Dijk het met twee doelpunten afmaakte. Den Bosch zakt naar de zesde plaats, Emmen verkleinde het gat met de subtop.

Cambuur Leeuwarden-Stormvogels Telstar 1-4
Stormvogels Telstar boekte terreinwinst door Cambuur te kloppen. De Friezen leidden bij rust nog met 1-0, maar gingen in de tweede helft knock-out. Melvin Holwijn maakte twee van de vier Noord-Hollandse goals. Hij staat nu op tien seizoentreffers.

FC Volendam-BV Veendam 1-1
Volendam en Veendam hielden elkaar in evenwicht. De bezoekers namen vlot een voorsprong via Kassim Bizimana. Jack Tuyp zorgde voor de gelijkmaker. Op de ranglijst blijft het verschil tussen beide clubs één punt in het voordeel van Volendam.

Haarlem-FC Omniworld 2-1
Haarlem maakte een einde aan een reeks van twee nederlagen op rij. Het versloeg Omniworld nipt. Kwong Wah Steinraht en Michel Kruijer scoorden voor Haarlem, Jamal Dibi was voor het eerst in zes wedstrijden trefzeker voor Omniworld.

Go Ahead Eagles-MVV 2-0
Go Ahead zette de opmars in de Jupiler League voort. De Deventenaren wonnen voor de derde keer op rij. MVV was het slachtoffer. De Limburgers kregen er voor en na rust één om de oren. Patrick Ax deed dat in de eerste helft, Diego Jongen scoorde in de slotfase nadat hij twee minuten eerder in het veld was gekomen.

FC Eindhoven-Helmond Sport 0-2
Helmond Sport boekte de tweede zege dit seizoen. De ploeg van Gerald Vanenburg had aan een razende start voldoende voor de drie punten. Sandro Calabro scoorde al na twee minuten en Amos Letwori voegde daar een tweede aan toe met zes minuten op de klok. Daar bleef het bij in Eindhoven.

Fortuna Sittard-AGOVV Apeldoorn 2-1
Fortuna houdt een voorsprong van vier punten op nummer laatst Helmond dankzij een late treffer van Zarko Grabovac. De Serviër bezorgde Fortuna de winst met de 2-1 in de negentigste minuut. Fortuna had even daarvoor via Wasiu Taiwo een strafschop gemist. Diezelfde Taiwo had nog wel de 0-1 van Dries Mertens ongedaan gemaakt.